La inflació arribarà quasi al 4% a finals d'any0

722 14/10/2005, 23:32       #Retribucions,

La taxa d'inflació espanyola pot acabar l'any a prop del 4%, el doble de l'objectiu del Govern, segons va admetre ahir el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara. Després de comparèixer a la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, Vegara va dir que és possible que la inflació se situï en el 3,7% o "una mica més" a finals d'aquest any. No obstant, va confiar que la inflació es moderi el 2006 si el preu del petroli s'estabilitza entre els 55 i els 60 dòlars el barril. El que és important, va dir, és que no sorgeixin "efectes de segona volta", amb pujades addicionals dels salaris i dels beneficis empresarials.

Vegara va reconèixer ahir que el nivell de preus no és "satisfactori" per al Govern, perquè pot provocar pèrdues de competitivitat. Però va ressaltar que la inflació no es pot reduir "mitjançant decret llei" com, segons la seva opinió, feia el PP amb les successives rebaixes de la tarifa elèctrica, de manera que provocava un "dèficit de tarifes" que l'Executiu "haurà d'abordar" ara. Respecte a l'impacte de la pujada del gas en l'IPC va dir que serà "menyspreable".

L'encariment del petroli està en l'origen del rebot inflacionista a Espanya, a la UE i als EUA i en el consegüent temor de possibles pujades dels tipus d'interès.

POLÍTICA MONETÀRIA

A la zona euro, la inflació mitjana ha pujat al 2,5% i el Banc Central Europeu preveu que a curt termini es mantindran "taxes d'inflació elevades".

Al seu butlletí mensual, el BCE opina que encara que les pressions inflacionistes "a termini mitjà" continuen sent moderades, "s'ha de tenir en compte la presència de riscos alcistes significatius". A això s'hi suma el fort creixement dels diners en circulació i dels crèdits, una dada més que indica "l'existència de riscos a l'alça per a l'estabilitat de preus a mitjà i a llarg termini". El BCE ha endurit el missatge antiinflacionista, i això fa témer pujades dels tipus d'interès, que estan en un nivell històricament baix del 2%.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal