Debat sobre els continguts del currículum educatiu0

1255 19/10/2005, 10:35       #LOE,

La reflexió s’inicia amb vista a l’elaboració de la futura llei catalana d’educació i la LOE, ja que el 45% del contingut educatiu depèn de les comunitats autònomes

La consellera d’Educació, Marta Cid, ha presidit l’acte d’obertura del Debat Curricular, al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. El Debat Curricular sorgeix a partir de les reflexions del Pacte Nacional per a l’Educació, que ha d’establir les bases per a la futura llei catalana d’educació. En aquest marc, el Debat Curricular és una reflexió sobre quins han de ser els objectius de l’educació, i l’estructura i els continguts del currículum per adaptar-los a la societat del segle XXI. Cal recordar que el 55% del contingut curricular depèn de l’Estat i el 45% de les comunitats autònomes.

El debat sobre el currículum s’ha estructurat en cinc grans àmbits formatius: Llenguatge i comunicació, Àmbit social i cultural, Àmbit científic, Àmbit artístic i Desenvolupament personal. Un grup d’experts ha reflexionat sobre cada àmbit i ha elaborat un primer document amb propostes i idees per al debat. El document definitiu esdevindrà un referent per a l’elaboració dels nous currículums de la LOE i de la futura llei catalana d’educació.

Els experts que han elaborat el primer document de treball destaquen la necessitat d’introduir un conjunt de propostes que permetin adequar l’educació al dinamisme i canvi constant de la societat actual. Entre aquestes mesures, cal destacar la importància de consolidar en el currículum educatiu aspectes com la capacitat informacional i comunicacional, el compromís escolar i social i l’autonomia personal responsable.

El document dels experts també posa de manifest la necessitat de promoure el diàleg disciplinari en un sistema educatiu que consideren excessivament compartimentat en àrees, matèries i assignatures, fet que no contribueix a la formació integral de les persones. Els experts aposten per la transversalitat dels coneixements i dels aprenentatges des de les diverses àrees i proposen plantejaments globals que garanteixin un enfocament comú en el desenvolupament dels aprenentatges en les diferents disciplines.

Cinc comissions de treball

Per iniciar el debat, s’han constituït cinc comissions, una per a cada àmbit, a les quals s’ha encarregat l’elaboració d’un document que expliciti el context global que caracteritza l’àmbit en el moment actual, les finalitats a assolir i el plantejament a desenvolupar, així com les prioritats i els criteris metodològics que cal considerar de tipus general i en cada etapa educativa. Les comissions han estat formades per professorat en actiu de les diferents etapes educatives, coordinades per un expert universitari.

Els documents estan redactats amb estils i formes diverses, d’acord amb la diversitat dels grups i la pluralitat dels seus membres. Les opinions i les propostes que s’hi inclouen no tenen per què coincidir necessàriament amb les opinions del Departament d’Educació, però esdevenen un bon punt de partida per iniciar la reflexió.

Període d’aportacions i propostes

Finalitzat el treball de les comissions, s’enceta un període, fins al dia 20 de desembre de 2005, durant el qual correspon, principalment als professionals de l’educació, fer les aportacions i propostes.

Per facilitar la participació s’ha creat un portal electrònic que permet recollir aportacions individuals i col·lectives. Així mateix, es faran sessions de debat amb les associacions, entitats i organitzacions professionals.

Les comissions recolliran les aportacions i elaboraran el document definitiu, que esdevindrà un referent per a l’elaboració dels nous currículums.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal