'Experts' demanen assignatures més pràctiques0

565 23/10/2005, 22:22   

Cinc experts universitaris i una vintena de mestres i professors en actiu convocats per la Conselleria d'Educació han elaborat un document on es propugna una revisió a fons dels continguts que s'ensenyen a l'escola per tal d'adequar-los als nous temps. Debat curricular, que és com ha estat batejada la proposta, insisteix en la necessitat de fugir de les assignatures concebudes com a compartiments estancs, i aposta per un ensenyament cada vegada més transversal, on el professorat treballi més en equip, i, especialment, avala una formació que sigui més pràctica i estigui més vinculada a la vida quotidiana de l'alumne.

Els especialistes en ciències, tecnologia i matemàtiques, disciplines que segueixen resultant indigestes per a un sector de l'alumnat, proposen que s'abandonin els continguts "antiquats, molt enciclopèdics o pocs rellevants", entre els quals esmenten "l'enumeració de les fases de la divisió de la cèl.lula, els tipus de roques de conformen l'interior del planeta, els complicats càlculs amb fraccions o determinada nomenclatura química".

Per contra, avalen la inclusió al currículum de "blocs temàtics de continguts amb incidència social". En aquest capítol hi inclouen, entre altres, "la perillositat dels productes químics que s'utilitzen a casa, la resolució de petits problemes tècnics domèstics i l'ús responsable de l'aigua i l'energia". Tampoc s'obliden de referir-se a la rellevància que té fer servir de forma fluida els nombres decimals a partir de l'ús social que se'n fa, sobretot a partir de la introducció de l'euro.

ESCRIURE MÉS

En l'àmbit dedicat a l'aprenentatge de la llengua i la comunicació, els especialistes reclamen un ús més gran de la "llengua parlada" a l'aula, de la conversa, en definitiva, com a mètode per arribar a interioritzar els coneixements. Confeccionar textos on es formuli la pròpia opinió o s'expressin sentiments és més important que fixar-se en conceptes gramaticals, asseguren. "És necessari que l'eix de l'ensenyament de la llengua se situï en les pràctiques comunicatives", conclou el document.

També sembla necessària una profunda renovació de les lectures escolars, deixar a un costat el cànon literari establert i donar entrada a veus d'"altres cultures" que estan cada vegada més presents en la realitat catalana i a autores "sistemàticament silenciades".

CATALÀ I CASTELLÀ

El grup d'experts que ha treballat en el capítol lingüístic proposa que, per tal d'aconseguir que els escolars arribin a ser usuaris "madurs i competents" tant del català com del castellà, s'abandonin plantejaments reduccionistes basats en "el repartiment d'hores". Es tracta de veure quin nivell tenen els alumnes en una i altra llengua i potenciar l'aprenentatge de la matèria en què presentin més mancances. Pel que fa als idiomes estrangers, assenyalen que cal treballar-los en "grups reduïts per facilitar-ne l'ús". I utilitzar-los a l'hora d'aprendre matemàtiques, plàstica o educació física, per posar tres exemples de matèries "on s'utilitza molta llengua instrumental". Si no es fa així, els alumnes seguiran sense dominar l'anglès al final de l'escolarització obligatòria, als 16 anys.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal