Un institut prohibeix anar a classe amb burca0

645 28/10/2005, 09:44   

Una alumna pakistanesa de primer curs d'ESO d'un institut del barri del Raval de Barcelona es va presentar a classe fa algunes setmanes amb un burca, en el primer cas que es coneix a Catalunya després de la polèmica que a França va acabar l'any 2004 amb una llei que prohibeix els símbols religiosos a les escoles. Arran d'aquest cas, únic als instituts catalans, el Departament d'Educació ha donat suport a la decisió del centre, que va prohibir a la noia anar a classe amb burca per raons estrictament pedagògiques. Tot i ser insòlit, el cas no ha estat conflictiu. La família de l'alumna va acceptar que la noia es traiés l'aparatosa peça de roba a canvi de portar xador al cap. A més, poc després de començar el curs, l'alumna va abandonar el centre.

De seguida que l'alumna de 12 anys es va presentar el primer dia de classe amb el cap absolutament tapat i la típica reixeta als ulls, el centre va decidir no acceptar-la en aquelles condicions. Va al·legar raons estrictament pedagògiques per no admetre la noia a classe. No hi va haver, però, raons entre l'alumna i el centre educatiu, que es va posar en contacte amb la família de l'alumna. Finalment, va ser el germà de la noia qui va convèncer-la que no anés més a classe amb burca.

Arran del cas, que va passar durant uns cursos que es feien a l'estiu, la direcció de l'institut es va posar en contacte amb la inspecció de la Generalitat. A través de la subdirecció general de Llengua de Cohesió Social, el Departament d'Educació va fer notar al centre la «inconveniència» que un alumne pugui assistir a classe amb aquesta vestimenta, ja que portar aquesta peça posa greus entrebancs al procés educatiu i impedeix la comunicació no verbal entre l'alumne i l'educador.

Després d'aquests cursos de reforç, l'alumna pakistanesa es va incorporar en una aula d'acollida. Actualment, ha deixat d'anar a classe sense justificació i fonts del departament sospiten que pot haver marxat amb el germà -alumne també de l'institut- al seu país. Les sis cartes que des del centre educatiu s'han enviat a la família han quedat sense resposta.

Fonts d'Educació van voler subratllar que la presència de símbols religiosos a les escoles «no representa cap problema, ja que es té un gran respecte pels trets d'identitat de les cultures». El cas del burca, però, mereix un important matís ja que impedeix a la pràctica una educació eficaç. Des del centre afectat, algunes veus demanen no citar el nom de l'institut i consideren que Educació ha actuat correctament, però es pregunten què haurien fet en un cas conflictiu i quines són les normes del departement en aquests casos. Mentre que aquestes fonts del centre asseguren tenir un paper d'Educació en què es prohibeix que una alumna porti burca, el departament nega aquest extrem i assegura que cada situació s'ha d'estudiar cas per cas. Les recomanacions són, però, no portar-ne i en cas de conflicte parlar amb la família.

A l'institut Miquel Tarradell de la ciutat de Barcelona, el director, Albert Grau, creu que aquest és un cas excepcional i «anècdotic» i que en el seu centre, amb un 90% d'alumnes immigrants, no s'ha produït mai un cas semblant. Ara bé, «si algun dia ve una alumna amb burca, alguna cosa s'haurà de fer», hi afegeix.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal