46 detinguts en la marxa contra la reforma universitària0

630 18/11/2005, 09:03       #Mobilitzacions, #LOE,

Quaranta-sis joves detinguts i almenys tretze ferits -dotze policies i un manifestant- és el balanç dels aldarulls que hi va haver ahir durant dues hores al centre de Barcelona després d'una important manifestació que va reunir entre 5.000 i 10.000 persones contra l'espai europeu d'educació superior (EEES) i la llei orgànica d'educació (LOE).

Els antiavalots dels Mossos d'Esquadra van respondre amb una molt contundent càrrega policial- conseqüència de la qual van resultar ferits manifestants que s'ho miraven- a les provocacions d'un grup nombrós de joves. Durant vint minuts no van parar de llançar pedres de la mida d'un llibre, ous, ampolles de vidre i petards contra els furgons dels Mossos que hi havia custodiant la Delegació del Govern espanyol.

Tot i que la manifestació havia estat ja desconvocada pels organitzadors, la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), molts joves es miraven a distància el llançament de pedres de grans dimensions i petards que anaven contra els furgons policials. Quan l'objecte tocava el furgó, se sentia una gran cridòria. Segons dades de la policia, es va danyar la carrosseria, els vidres i les reixes d'un total de 12 furgons.

Durant la càrrega molts joves van rebre cops. Una noia va ser colpejada amb la porra al colze a Pla de Palau, i se la va veure plorant en un banc durant deu minuts i cridant desesperadament contra els Mossos.

Ferits

Al carrer Maria Cristina, una altra jove de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), de nom Cristina, va rebre també dos cops de porra i va haver de ser atesa al CAP Gòtic, on se li va embenar un braç. Segons el certificat mèdic oficial, va patir contusions al braç esquerre i a l'hemiabdomen a causa d'una «agressió». També se la va veure plorar al carrer. En les informacions facilitades per la policia constava que hi havia només 12 ferits, tots ells mossos d'Esquadra. Dos dels policies també van necessitar atenció hospitalària, un amb l'espatlla luxada. L'altre va sortir de l'hospital amb crosses. Alguns joves, uns 600 segons els Mossos, van actuar amb molta violència.

Lluís Monerris, portaveu de la PMDUP, va qualificar ahir l'actuació policial d'«indiscriminada». En un comunicat emès al vespre, els Mossos van dir que «no s'havia carregat contra els manifestants» i van defensar la seva actuació. La tensió entre els Mossos i els joves va ser alta. Un grup d'estudiants va anar als jutjats de guàrdia després que un dels policies es va negar a mostrar la placa identificativa. Quan el furgó va marxar, el mosso que conduïa el furgó va treure la llengua al perseverant jove.

Detinguts

Els joves detinguts per desordres públics i danys al mobiliari urbà eren portats emmanillats fins al carrer del general Castaños, en un dels laterals de la Delegació del Govern. Allà eren posats de cara a la paret, alguns durant més d'una hora i quart. La mobilització dels Mossos va ser espectacular. Davant la delegació es van poder comptar fins a mig centenar d'antiavalots. Mentre un grup era traslladat, una vianant que passava casualment per allà va veure per atzar que una de les detingudes era la seva cosina, estudiant d'un institut de Caldes de Montbui. Entre els detinguts hi havia estudiants de la UAB, la UB, la UPF i un membre de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), que va ser deixat en llibertat a la tarda.

Vint-i-quatre dels detinguts eren menors. Al Pla de Palau es va produir al migdia una escaramussa entre Mossos i estudiants quan els policies van demanar la documentació a un petit grup de concentrats que demanaven la llibertat dels detinguts. Alguns estudiants van «trobar a faltar» la Policía Nacional, que van recordar que normalment actuava sense fer detencions, i van criticar la contundència dels Mossos amb els joves estudiants, quan en canvi «no s'atreveixen» amb els manifestants de la narcosala. Durant la marxa, que portava com a lema «Estudiar és un dret, no una mercaderia», es van fer moltes pintades que portaven la firma d'Alternativa Estel en establiments comercials contra la privatització de l'ensenyament. Barcelona va ser una de la quinzena de ciutats dels Països Catalans on els estudiants van sortir al carrer. A Girona hi van anar 1.000 alumnes; i a València, 2.000.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal