Desaparició dels triennis?0

1200 21/11/2005, 09:24       #Retribucions,

El perfil més comú d'un funcionari català seria el d'una dona que treballa per la Generalitat de Catalunya, d'entre 31 i 45 anys i que ho fa a l'àmbit metropolità, segons el Llibre blanc de la funció pública catalana, en què el govern, els sindicats i grups d'experts han fet una diagnosi de la situació actual del sector i proposen solucions per millorar-ne alguns aspectes.

Una de les propostes més destacables del text és la demanda d'un canvi en el sistema retributiu del funcionariat. Amb aquest canvi, la intenció seria poder retenir els millors professionals i fer de la incorporació al sector públic una opció laboral atractiva. Per aconseguir-ho, es proposa la desaparició de les recompenses per antiguitat -els anomenats triennis- i associar la percepció del complement de productivitat a una veritable avaluació del desenvolupament. La resta de col·lectius que han participat en l'elaboració del document creuen que aquest seria un aspecte important que caldria estudiar.

Les necessitats

D'altra banda, segons Joan Carretero, conseller de Governació i Administracions Públiques, el que es pretén fer és "una funció pública catalana", en la qual els treballadors s'adaptin a les necessitats del país que difereixen de les d'altres zones de l'Estat espanyol. Pel conseller, és molt important que "els ciutadans percebin el funcionariat tal com és, és a dir, com un prestador de serveis bàsics importants". Una de les conclusions més rellevants de l'estudi i en la qual també estarien d'acord els sindicats -UGT, CCOO i Intersindical CSC-, és que cal acostar el funcionariat a la població i intentar simplificar els processos als quals s'han d'afrontar els ciutadans per dur a terme determinats tràmits.

Les vies d'accés a aquests llocs de treball també s'han posat en entredit. I és que fins ara el sistema es basava en les oposicions, on encara són vàlids processos memorístics que alguns consideren que ja estan antiquats.

Vies d'accés

Carretero va destacar aquest punt com un dels més importants del text advertint que "la selecció i provisió de places no s'ajusta al perfil i les proves són genèriques". Des dels sindicats donen la raó al conseller, advertint, com fa Carles Villanante, secretari de política social i institucions d'UGT, que "cal un procés de selecció transparent i flexible". Joan Arimon, secretari d'organització en funcions de la Intersindical CSC, prefereix "apostar per un sistema no tan memorístic sinó més real".

A Catalunya hi ha 320.000 persones que treballen al servei públic, si hi incloem el personal docent i el de salut concertats, 24.000 i 56.000 persones, respectivament. D'aquestes, un 60% treballen a l'administració de la Generalitat, un 32% a la local, les universitats ocupen un 8%, i els ens parlamentaris, un 0,2%. Dels 320.000 treballadors públics, un 71% són funcionaris, incloent-hi els interins, i un 28% és personal laboral, incloent-hi el personal temporal. Dins de la Generalitat, un 67% treballen a Salut i Educació.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal