Una circular d'Educació a Tarragona indigna el PP0

774 22/11/2005, 08:48   

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Daniel Sirera, ha llançat una bateria de retrets als responsables de la Generalitat perquè considera que el govern català vol convertir el castellà «en una llengua estrangera» a les escoles. La polèmica arrenca d'una circular que el responsable dels serveis territorials de Tarragona, Josep Maria Pallàs, va enviar a principi de curs als centres educatius de la demarcació per recordar els decrets de política lingüística que determinen l'ús docent del català als centres docents.

Els populars, però, creuen que aquest document «dóna llum verd a la persecució dels mestres que decideixin ddirigir-se als alumnes, als pares i als companys en castellà». Sirera denuncia que la Generalitat «marca directrius per discriminar deliberadament l'ús del castellà a les escoles catalanes. De fet «l'únic que fa aquesta circular -enviada, per cert, a principi de curs- és recordar la política lingüistica que ha de regir els centres educatius», explica Josep Maria Pallàs, el director dels serveis territorials de Tarragona. Pallàs no entén per què el PP fa ara aquest enrenou «quan el que es diu en aquest document es que la llengua catala ha de ser l'idioma habitual d'aprenentatge i de comunicació en les actuacions docents i administratives del centre». Sirera en canvi diu que amb aquesta carta la Generalitat «vol que el castellà sigui tractat com una llengua estrangera», per equiparar la llengua amb l'anglès o al francès. Una acusació que des del departament es replica assenyalant que «el castellà ha de ser la llengua vehicular de l'assignatura de castellà», mentre que la resta d'assignatures s'han de fer en català». Pallàs veu que els populars «estan fent una maniobra per encetar una guerra lingüística» i per generar «una situació d'anticatalanisme» com ja han fet diu en altres ocasions a Tarragona.

El director dels serveis territorials desmenteix Sirera quan diu que la Generalitat enviarà «comissaris polítics» als centres a inspeccionar si els professors utilitzen la llengua catalana: «Una acció pròpia dels règims no democràtics que, sota amenaça, pretenen imposar les seves idees», diu Sirera. Pallàs assenyala que no existeixen tals comissaris i desmenteix rotundament que això aparegui en la carta que va enviar als centres educatius del Camp.

«El personal docent té l'obligació de fer la feina en català»

No és el primer any que Pallàs envia als directors dels centres docents una circular d'aquestes característiques. El director dels serveis territorials remet a les conclusions d'un informe d'Educació que es va presentar a final de curs on es posa de manifest que «hi ha un 30% de les classes d'ESO que es fan en castellà», una dada, diu, extrapolable a les comarques de Tarragona i que «ve a dir que les coses encara no es fan prou bé en alguns centres». Pallàs va enviar aquesta carta el 26 de setembre «igual com s'envien altres circulars» i considera que ara «a algun anticatalà» li ha interessat diu generar «una guerra lingüística amb un tema sensible com aquest». La carta exposa que sobretot a secundària «hi ha percentatges importants d'ús lingüístic no ajustat a la normativa» i recorda que «el personal docent de la generalitat té l'obligació laboral de desenvolupar la seva feina en català», ja que l'ús de la llengua «no és una opció personal seva ni una tria segons el context que té davant».


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal