Serveis bàsics i públics (xec escolar)0

606 25/11/2005, 11:44       #LOGSE,

Aquest dilluns, Artur Mas va proclamar que el verdader canvi, el que ell proposa per a Catalunya, passa pel dret dels ciutadans a escollir en el camp dels serveis bàsics que conformen la societat del benestar --educació, salut, assistència social i ajudes a la família-- entre els que presta el sector públic i els que presta el sector privat.

A l'escoltar-lo recordava els laments que pocs anys enrere havia expressat un rellevant conseller del Govern de CiU perquè el seu pare va preferir sotmetre's a una operació en una clínica privada abans que en un hospital pú- blic, prioritzant la comoditat de les habitacions a la garantia d'una medicina d'avantguarda i a sobre gratis. El mateix Mas ho devia entendre així quan va escriure, però no va llegir, que la sanitat constituïa una "excepció parcial" a la seva proposta privatitzadora.

Una altra cosa és l'ensenyament. El líder de CiU va advocar per l'anomenat xec escolar: l'Administració posa els diners i la família escull l'escola que vol. Suposa un pas més en el camí cap a un sistema educatiu dual --per a pobres i per a classes mitjanes i altes-- que CiU ja va recórrer quan governava Catalunya amb una política descontrolada de concerts amb centres privats que ni tan sols complien els requisits per tenir-los. El Govern de CiU va aplicar amb un entusiasme digne de millor causa la deficient LOGSE del Govern de Felipe González, i va provocar el deteriorament de l'ensenyament públic i el consegüent èxode a la privada concertada de les famílies que podien pagar els extres que gairebé sense excepció cobren aquests centres burlant les lleis. I que cobraran igual amb el xec escolar. El resultat és que els centres públics han deixat de ser l'eix vertebrador del sistema educatiu per especialitzar-se en els sectors més marginals de la societat. Una tendència que el tripartit ha estat incapaç d'invertir.

Si un millor finançament de la Generalitat ha de servir per transferir encara més diners públics al sector privat en detriment dels serveis públics, farem un mal negoci.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal