Walt Disney als instituts0

1083 12/12/2005, 10:19       #LOGSE, #LOE, #LOCE,

El llibre «Generació L», del professor Pere Pena, considera que els centres s'han «infantilitzat» des de la reforma educativa del 1990. L'autor afirma que l'actual model de secundària fa retrocedir el nivell acadèmic «a marxes forçades».

Crònica negra dels últims 15 anys de l'educació. El llibre publicat recentment per l'editorial Proa titulat Generació L i escrit per Pere Pena (Seròs, Segrià, 1962), és un assaig d'aquest professor de secundària que manté que l'ensenyament està en un estat «moribund», sobretot a conseqüència dels efectes de la LOGSE, la reforma educativa impulsada el 1990 amb el suport del PSOE i dels sectors progressistes. «En els instituts actuals s'ha renunciat a l'estudi i al silenci com a eines bàsiques de l'aprenentatge i la cultura», explica Pena en el treball, que porta com a subtítol Els fills de la reforma educativa.

Pena, que se centra en els efectes perniciosos que, segons que diu, ha tingut la LOGSE, creu que el «nivell acadèmic retrocedeix a marxes forçades i que els problemes de convivència han augmentat considerablement». «L'acceleració progressiva del desconcert educatiu -anota- d'aquests últims quinze anys neix i s'alimenta fonamentalment amb la LOGSE.» El docent, que imparteix classes a l'IES Caparrella de Lleida, explica: «Hi haurà gent que estarà en contra del llibre, ja que de seguida que critiques la LOGSE et desqualifiquen i et diuen fatxa o ressentit.» Pena posa fre a interpretacions que s'han fet i nega que el llibre sigui una defensa aferrissada dels continguts conservadors de la llei de qualitat (LOCE) aprovada pel PP. El volum, això sí, defensa de la LOCE l'aposta que fa de la disciplina i l'esforç a les aules. «Ningú ha dit que l'esforç dels estudiants i l'estudi hagin de ser valors de dreta», assenyala. El treball també ataca la LOGSE per la invasió d'«infantilisme als instituts» que ha provocat la reforma en els adolescents. «Els estudiants -anota Pena en el llibre- estan més preocupats per fer ximpleries o destrosses indiscriminades que per reivindicar drets o aspiracions.» En la presentació del volum, Pena va definir la mentalitat actual dels joves de secundària com a pròpia de les pel·lícules de «Walt Disney o del pensament dels anys seixanta». Una de les propostes de l'autor és que l'educació primària s'allargui dos anys, i que els alumnes entrin als instituts de secundària quan tinguin 14 anys i no 12 com ara. Fer conviure nens d'11 i 12 anys amb joves de 20 ha provocat el «canvi d'esperit dels centres». «S'ha acabat portant a la secundària els plantejaments de la filosofia pedagògica i la metodologia de l'escola primària», escriu l'autor, que qualifica d'«error» concentrar tots els ensenyaments secundaris en un sol centre.

Pena, que l'any 2002 va guanyar el premi Vicent Andrés Estellés de poesia amb l'obra Plom a les ales i que aquest any ha obtingut el premi Joan Teixidor de haikus amb Fragments del discurs, qüestiona que el fracàs escolar sigui mesurat per l'administració només pel nombre d'aprovats. «I el nombre d'excel·lents, no importa?», es pregunta. Per l'autor, l'«educació forma part del discurs polític preelectoral i després dels resultats passa a un lloc secundari en les preocupacions del govern». «Alguna cosa passa en el model de la secundària -diu en el llibre- que fa espatllar més que millorar els estudiants.» Respecte a la llei orgànica d'educació (LOE), Pena es mostra «pessimista», ja que «no entra a fons en els problemes reals de l'ensenyament» i només hi posa «pedaços».


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal