Decret per augmentar l'ús del català entre els estudiants0

1137 17/01/2006, 09:29   

El Departament d'Educació prepara un decret que si no hi ha entrebancs tindrà enllestit la primavera que ve i que vol que serveixi com a gran revulsiu per augmentar l'ús de la llengua catalana entre els estudiants de secundària. El foment del català a l'ESO, una de les promeses del tripartit quan va entrar a la Generalitat fa dos anys, permetrà fer un ensenyament plurilingüe, segons el subdirector de llengua i cohesió social del departament, Josep Vallcorba, que va afegir que es «potenciarà l'oralitat» entre els alumnes per evitar que, com passa ara, hi hagi «estudiants monolingües en castellà».

Josep Vallcorba admet que hi alumnes que cursen la secundària que «no tenen prou competència lingüística» en llengua catalana. Aquest problema, que es dóna principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona però també en barris de Girona i Tarragona, no és nou i ja es va plantejar fa dos anys quan el tripartit va entrar a la Generalitat. Tot i que encara no està a punt, els plans del Departament d'Educació és que aquesta primavera es tanqui la redacció i s'enviï al Consell Escolar de Catalunya perquè es debati.

Català oral

Algunes de les propostes ja es coneixen. El nombre de classes en llengua catalana -que actualment se situa en una mitjana d'entre un 60% i un 70%- augmentarà després de l'aprovació de la normativa, que tractarà el català com a llengua vehicular de l'ensenyament secundari. Aquesta important novetat anirà acompanyada d'altres mesures, entre les quals destaquen la «potenciació de l'oralitat» del català. En aquests moments es debaten els canvis curriculars que incorporaran els estudis els pròxims anys, i el Consell Assessor de la Llengua a l'Escola ha acabat fa poc les seves recomanacions, les quals es faran públiques al mes de febrer.

«Molts alumnes no tenen en aquests moments la igualtat d'oportunitats de parlar tres llengües», segons Vallcorba, que matisa que el decret tirarà endavant «si ho permet el context polític», i assenyala que inclourà «mesures pedagògiques» per «propiciar el pas del coneixement a l'ús del català». La normativa, que donarà compliment a la llei de política lingüística de l'any 1998, també s'orienta a respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal