Les quotes de la concertada, principal escull del pacte per l'educació0

563 20/01/2006, 09:28       #LOE,

Les negociacions per consensuar el Pacte Nacional per l'Educació s'han intensificat aquests darrers dies després de l'ajornament que va provocar la LOE, però sembla difícil arribar a un acord aquest mes de gener, tal com volia la consellera Marta Cid. Un dels aspectes més conflictius és el paper que han de tenir els centres educatius privats concertats, és a dir, que també estan sostinguts amb fons públics.

Aquest tema ja apareixia en els primers esborranys del document que negocia el Departament d'Educació amb els sectors educatius, segons expliquen fonts sindicals. Ara el departament ha concretat la seva proposta, que consisteix a prorrogar el funcionament actual dels centres concertats i per tant permetre que cobrin quotes a les famílies malgrat que rebin diners públics. Això sempre que no signin un nou contracte amb la Generalitat per garantir la gratuïtat de l'ensenyament i la prohibició de seleccionar l'alumnat. Aquest període es podria allargar fins a sis anys.

La resposta dels sindicats és molt diversa. Alguns, com Ustec-Stes -sindicat majoritari-, creuen que aquesta intenció del departament seria un motiu suficient per no signar el pacte, tot i que encara no han pres una decisió definitiva sobre la seva posició i esperen a reunir-se la setmana vinent amb el departament. «És un punt crucial i serà bastant complicat que ho puguem signar, ja que reconeix de facto l'incompliment de la llei per l'escola privada concertada», explicava ahir Carolina Rius. La portaveu de la federació d'ensenyament de CCOO, Mayte Deagorreta, prioritza que el pacte «deixi clar que anem cap a un servei públic que posi fi a la dualitat del sistema educatiu» però, dit això, creu que el que planteja la conselleria és un període transitori per poder fer front econòmicament al pagament de la sisena hora lectiva a les escoles privades, que ara paguen els pares. A més, recorda que la LOE també obre la possibilitat que els centres concertats puguin exigir quotes.

Per la seva banda, el secretari general de la Fundació Escoles Cristianes de Catalunya, Enric Puig, assegura que no hi ha res decidit i espera que el pacte eviti «que l'endemà ens deixi en la mateixa situació». Està previst que les negociacions continuïn la setmana vinent de cara a buscar un acord amb tots els actors implicats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal