Un alumne fereix un company amb una navalla al pati0

706 26/01/2006, 08:55       #Salut laboral,

Una baralla a l'institut públic de Santa Coloma de Farners va acabar amb l'expulsió d'un l'alumnes de segon d'ESO per haver ferit lleument un company amb una navalla. Els fets van passar l'11 de gener al pati del centre i la direcció va denunciar el cas de manera immediata als Mossos i a la inspecció d'Educació. L'expulsió és cautelar mentre es resol l'expedient sancionador. D'altra banda, el departament d'Educació estudia dos possibles casos d'assetjament escolar a Lleida.

Els fets, que no es van fer públics fins ahir al matí, van passar el dimecres després del retorn de les festes nadalenques quan un dels grups de segon d'Eso feia temps al pati en l'intercanvi de classe. Els alumnes de 14 anys es van començar a empènyer entre ells en un joc innocent, fins que un parell dels estudiants van començar una baralla més seriosa. L'acalorada disputa va atraure l'atenció de la resta de companys, fins que un dels alumnes va treure la navalla en el decurs de la discussió i li va provocar una petita ferida al ventre a l'altre, que no va precisar atenció mèdica.

La direcció del centre va actuar de manera immediata expulsant de manera cautelar a l'alumne de catorze anys, denunciant-lo davant dels Mossos d'Esquadra i alertant els responsables territorials del departament d'Educació del cas. L'alumne expulsat, com passa en altres casos, rep la feina i els deures a casa mentre no es resolgui l'expedient obert.

Tolerància zero

La consellera d'Educació, Marta Cid, va aprofitar la seva visita ahir al saló Expo Jove de Girona per remarcar la voluntat del departament perquè s'apliqui «la tolerància zero en aquests tipus de comportament». Cid va subratllar diverses vegades l'actuació exemplar amb què ha actuat l'institut de Santa Coloma, segons el seu criteri. «L'expulsió no resol el fet, però és una resposta i cal aplaudir la bona feina feta perquè la direcció ha actuat amb contundència, discreció i prudència», va asseverar Cid. La discreció de la direcció sobre aquest cas ha provocat que la majoria d'alumnes desconeguessin el succès i, fins i tot, alguns dels professors del claustre.

Cas aïllat i puntual

El director de l'institut, Josep Polanco, va voler deixar clar que aquesta agressió ha estat «un fet puntual, aïllat, extraordinari i sense precendents al centre». Polanco va destacar que aquest episodi «inimaginable, ha de servir per treballar amb més fermesa en els programes de mediació i convivència». De fet, l'IES Santa Coloma de Farners ha estat un dels pioners de Catalunya a implantar els programes de mediació per reduir els conflictes entre alumnes o entre estudiants i professors. Les dades estadístiques reflecteixen que el programa de convivència ha comportat que durant el primer trimestre del curs es rebaixessin un 50% el conflictes al centre, respecte al curs passat.

Els fets van passar l'11 de gener, un dia abans de l'episodi viscut a Cubelles, en què un nen de 12 anys d'origen magribí va haver de passar un dia a l'hospital després de ser apallissat per dos companys d'institut. En aquesta ocasió, els dos alumnes que van protagonitzar l'agressió també van ser expulsats cautelarment del centre educatiu.

Dos possibles casos d'assetjament més

D'altra banda, el Departament d'Educació estudia dos possibles casos d'assetjament escolar a la demarcació de Lleida. El primer dels casos afecta un nen de 9 anys i veí de Sort que la setmana passada va presentar una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra per un possible cas de bullying. Segons la versió de la família, altres alumnes del centre on estudia l'haurien agredit i insultat diverses vegades, i a més l'haurien amenaçat amb represàlies si explicava els fets. El segon cas és el d'una nena de 10 anys del municipi d'Aitona, que aquest dilluns també va presentar una denúncia per un cas d'assetjament escolar de companys de classe. Segons la denúncia, la nena estaria patint l'assetjament des del curs passat de mans de vuit alumnes. La nena assegura ser víctima de vexacions diverses i agressions d'aquest grup. La consellera Cid va fer una crida a la calma i va assegurar que el departament està treballant per evitar casos d'assetjament escolar a través dels programes de convivència i mediació. Educació també està impulsant un pla de formació per als docents amb l'objectiu de facilitar la intervenció i detecció d'aquests casos d'assetjament. Malgrat tot, Cid va reconèixer la dificultat per eradicar aquest fenomen.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal