Condemnats a la ignorància0

682 01/02/2006, 09:44       #Opinió,

Subscric l´opinió del doctor Jaume Aulet i els altres signants de l´article "¿Por qué no enseñamos a leer?", publicat a La Vanguardia el passat 12/ I/ 2006.

Efectivament, tots els que ens dediquem a la docència de la llengua i la literatura, ja sigui a l´escola pública, la concertada o a la privada, ja sigui en l´àmbit universitari, constatem amb preocupació creixent no només la manca d´hàbit lector dels estudiants, sinó també la ignorància cultural a què semblen condemnar-los els plans d´estudis que ens dicta la conselleria; uns plans cada cop més diluïts per conceptes pretesament "progressistes, tolerants, pluriculturals" i un munt més d´absurdes abstraccions.

El resultat de tant d´invent és que, com denuncia Aulet, s´oblida la tradició literària i cultural - recorden el debat sobre les arrels d´Europa?- i un extraordinari cànon d´autors de totes les èpoques i orígens (l´autèntica diversitat) és substituït per "l´expressió d´altres veus i cultures cada cop més presents en la nostra realitat"; és a dir, un grapat d´autors com a mínim mediocres que avui omplen els prestatges de la literatura per a joves i que converteixen els pocs lectors que tenim també en mediocres consumidors ignorants. Opino que rebaixar l´exigència acadèmica no ens ajuda a superar el fracàs escolar, sinó que augmenta el nombre d´enzes.

I finalment, m´adhereixo a la crida que fa Aulet per recuperar l´ensenyament de la literatura com a assignatura independent a l´ESO. Sort n´hi ha dels professors com Jaume Aulet - de qui encara conservo el cànon d´autors imprescindibles que va dictar un dia a classe de literatura a la UAB- i professionals de l´ensenyament com ell, que amb passió pels llibres, paciència i sentit comú salven els nostres joves de l´estupidesa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal