El TSJC ordena a una escola que imparteixi classes de castellà a un nen0

795 02/02/2006, 08:31   

a secció cinquena del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar ahir de manera cautelar a l'escola Feliu Vegués de Badalona que un alumne de 7 anys «rebi les classes de llengua castellana corresponents al curs» de segon de primària.

Segons els jutges, el centre no està complint un decret del 1992 que estableix les hores de castellà i insta el centre que l'alumne «rebi l'educació mitjançant l'atenció i el suport individualitzat en castellà en totes les àrees de coneixement». El Departament d'Educació va qualificar el cas d'«aïllat» i va admetre un problema de comunicació entre l'escola i la família.

En virtut de la seva autonomia, el centre havia decidit concentrar les 140 hores preceptives de castellà en els últims cursos de primària. Per aquest motiu, en l'horari de classes en mans dels quatre jutges de la sala cinquena no hi figuraven les hores de castellà que la família del nen reclamava. Per tot això, ahir el subdirector general de Llengua i Cohesió Social del departament, Josep Vallcorba, va emmarcar el conflicte lingüístic en un «malentès» i un «problema de comunicació» entre el director i el pare del nen. Vallcorba va assenyalar ahir que el centre està fent actualment les hores de castellà que li pertoquen, però que cal «explicar més bé» de quina manera s'imparteixen. Ahir mateix a la tarda, Educació va donar instruccions a l'escola perquè expliqui de manera «clara, explícita i didàctica» a la família els criteris lingüístics. En l'acte judicial, el TSJC assenyala que els quadres i les matèries del departament són «confusos» i que d'això se'n dedueix que en el primer i segon curs de primària «no s'imparteix ensenyament de castellà en els termes que marca el decret» del 1992. La mateixa resolució assenyala que el català i el castellà són dues àrees específiques que el centre «no tracta amb el mateix rigor» i afirma que les informacions del departament «no es corresponen amb el quadre de matèries».

Castellà, des de primer

Educació va assenyalar ahir que, tot i ser legal dilatar les hores al final del cicle, d'acord amb el projecte lingüístic, «no és recomanable» que una escola retardi l'ensenyament de la llengua castellana o de l'anglès. Un aspecte que va deixar molt clar Vallcorba. El TSJC no qüestiona en cap moment la política d'immersió lingüística de la Generalitat i es limita a dir que l'escola ha de complir el currículum, «cosa que ja està fent». Vallcorba no va aclarir si Educació presentarà un recurs de súplica a l'acte del TSJC, però va insinuar que no ho farà per «no magnificar» un cas que qualifiquen d'«anecdòtic i aïllat». La demanda judicial té el suport de Convivència Cívica Catalana, l'entitat fundada per Aleix Vidal-Quadras que busca tombar per la via judicial la llei de política lingüística de l'any 1998, que fa del català la llengua vehicular en l'ensenyament. En un context de crispació política i pressió mediàtica que ahir va admetre Vallcorba -«alguns voldrien elevar aquest cas a categoria», va comentar- el defensor del poble, Enrique Múgica, ha remès una recomanació a la Generalitat perquè en els impresos de preinscripció i matriculació de l'alumnat per al curs 2006/2007 incloguin «de manera clara i suficient el dret dels alumnes a rebre el primer ensenyament en la seva llengua habitual».

CEIP Feliu i Vegués, una escola catalana democràtica i laica

El CEIP Feliu i Vegués està situat a la part alta de Llefià, el barri que concentra una quarta part dels habitants de Badalona. Té una plantilla de 25 mestres i aquest curs té uns 350 alumnes matriculats, entre els quals hi ha un alt percentatge de població immigrant que viu al territori. El Feliu i Vegués, una de les escoles públiques més antigues de la ciutat, es defineix com un centre català, democràtic i laic. Fortament arrelada al barri, l'escola ha estat pionera en diferents iniciatives. El subdirector general de llengua i cohesió social, Josep Vallcorba, va assenyalar ahir que el centre donarà avui explicacions sobre el seu horari de classes i de quina manera el castellà es troba present en les assignatures, així com la distribució de les hores de llengua castellana que reben els alumnes d'aquesta escola. Per Vallcorba, l'important és que els alumnes acabin l'educació primària amb competències bàsiques de llengua catalana, castellana i anglesa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal