La universitat exigirà el català també als professors estrangers0

443 03/02/2006, 09:10       #LOGSE,

La necessitat d'acreditar un coneixement suficient del català com a requisit per esdevenir professor universitari afectarà també els ciutadans estrangers que aspirin ocupar una plaça a qualsevol de les universitats catalanes, "en els mateixos termes exigibles que als ciutadans espanyols".

Segons l'esborrany de decret que ultima el govern sobre l'acreditació del coneixement del català en els processos de selecció del professorat de les universitats de Catalunya, al qual ha tingut accés aquest diari, pràcticament tot el professorat funcionari i contractat amb caràcter permanent i temporal, excepte els professors visitants i equivalents, haurà d'acreditar un nivell de suficiència de la llengua equivalent al nivell C de la secretaria de Política Lingüística. La docència, en virtut de la llibertat de càtedra, podrà impartir-se en la llengua escollida pel docent.

El nivell C garanteix "la capacitat de fer ús de la llengua catalana per comunicar-se satisfactòriament, de forma oral i escrita, d'acord amb les exigències de les tasques acadèmiques", especifica el text. El decret estableix que tant el professorat funcionari com el contractat hauran d'acreditar aquesta suficiència en els concursos d'accés convocats per les universitats, si bé els professors contractats disposaran d'un període transitori fixat per les universitats, d'un any a tot estirar, per assolir-lo.

L'acreditació es podrà fer mitjançant el certificat de la secretaria de Política Lingüística o, entre altres possibilitats, amb la presentació de qualsevol títol que acrediti l'obtenció del títol de batxillerat (BUP) a partir del gener del 1992 o del títol de batxillerat LOGSE, sempre que s'hagi cursat l'ensenyament a Catalunya.

Els aspirants que no acreditin aquest coneixement hauran d'obtenir un certificat de suficiència expedit per les universitats que, segons va avançar el secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Castells, avaluarà la competència lingüística oral i escrita en català des d'un punt de vista pràctic, enfocat a la docència universitària.

La norma serà d'aplicació també als ciutadans de la Unió Europea i de l'Europa no comunitària "en els mateixos termes exigibles als ciutadans espanyols", així com als aspirants d'arreu del món, va afegir Castells.

L'esborrany està pendent de l'últim dictamen de la comissió jurídica assessora i de la negociació amb els sindicats després d'haver rebut el vistiplau del Consell Interuniversitari, òrgan de coordinació i assessorament del govern en què estan representats els rectors de totes les universitaris.

El decret, que no té efectes retroactius, desenvolupa l'article 6.4 de la llei d'universitats de Catalunya, (LUC), que estableix la necessitat de garantir el coneixement del català per part del professorat universitari i emana de la voluntat del CIC, que l'abril passat va emetre un informe favorable en aquest sentit.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal