El Síndic no té queixes per l'escolarització en català0

453 03/02/2006, 09:13   

El Síndic de Greuges no té cap queixa per l'ús del català a les escoles mentre que l'equivalent estatal, el Defensor del Poble, en suma unes 50. Unes dades que es van fer públiques ahir després que es conegués la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a una escola de Badalona a donar suport en castellà a un nen de primària.

Ni el Síndic, Rafael Ribó, ni el Defensor del Poble, Enrique Múgica, es van pronunciar sobre la decisió del TSJC. En el cas del Síndic, sí que va ser contundent a l'hora de destacar que a Catalunya la convivència lingüística és "excel·lent". Segons Ribó, des de la institució que encapçala no s'ha detectat "cap problemàtica important que afecti aquesta qüestió".

A favor de la igualtat

També va voler deixar clar que des del Síndic es continuarà treballant "a favor de la igualtat lingüística perquè tots els nens acabin l'educació obligatòria sabent llegir i escriure en català i castellà".

En el que portem d'any, el Síndic només ha rebut una queixa referent a la discriminació del castellà en l'àmbit de l'ensenyament. Concretament, es tracta d'una dona que ha demanat que li enviïn les notes del col·legi en aquesta llengua i no en català. Es dóna la circumstància que, el 2004, es va rebre un requeriment similar però a l'inrevés, d'un pare a qui li notificaven les notes en castellà i les volia en català.

Tot i que Ribó va eludir valorar la resolució judicial, sí que va opinar que aquest cas s'emmarca en "el fragor de la batalla que estem vivint" per la negociació de l'Estatut i el retorn dels papers de Salamanca.

Per la seva part, Múgica va explicar que ha recomanat a la Generalitat que en els impresos de preinscripció de primària es pregunti per la llengua en què els pares volen que s'imparteixi el primer ensenyament i informi, així, del dret dels alumnes a ser escolaritzats en el seu idioma habitual.

La llei preveu que, fins als 7 anys, l'alumne pugui rebre atenció individualitzada en castellà. Pel que fa a l'ensenyament de la llengua castellana, el cicle suma 140 hores, que es poden distribuir a criteri del centre.

Apel·lar a la Constitució

Múgica també va invocar l'article 3 de la Constitució que recull l'obligació i deure de tot ciutadà a aprendre castellà i el seu dret a fer-lo servir. Un article que a Catalunya s'ha interpretat d'una forma que "no ha agradat als ciutadans".

Inicialment, Múgica va parlar de més de 480 queixes que després va reduir a unes 50. Les altres, segons va matisar, fan referència a aspectes com la retolació als comerços -que com a mínim han de tenir els cartells en la llengua del país- o l'atenció en català.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal