El Síndic no té queixes per l'escolarització en català0
453 03/02/2006, 09:13 Avui.-Redacció
El Síndic de Greuges no té cap queixa per l'ús del català a les escoles mentre que l'equivalent estatal, el Defensor del Poble, en suma unes 50. Unes dades que es van fer públiques ahir després que es conegués la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a una escola de Badalona a donar suport en castellà a un nen de primària.
Ni el Síndic, Rafael Ribó, ni el Defensor del Poble, Enrique Múgica, es van pronunciar sobre la decisió del TSJC. En el cas del Síndic, sí que va ser contundent a l'hora de destacar que a Catalunya la convivència lingüística és "excel·lent". Segons Ribó, des de la institució que encapçala no s'ha detectat "cap problemàtica important que afecti aquesta qüestió".
A favor de la igualtat
També va voler deixar clar que des del Síndic es continuarà treballant "a favor de la igualtat lingüística perquè tots els nens acabin l'educació obligatòria sabent llegir i escriure en català i castellà".
En el que portem d'any, el Síndic només ha rebut una queixa referent a la discriminació del castellà en l'àmbit de l'ensenyament. Concretament, es tracta d'una dona que ha demanat que li enviïn les notes del col·legi en aquesta llengua i no en català. Es dóna la circumstància que, el 2004, es va rebre un requeriment similar però a l'inrevés, d'un pare a qui li notificaven les notes en castellà i les volia en català.
Tot i que Ribó va eludir valorar la resolució judicial, sí que va opinar que aquest cas s'emmarca en "el fragor de la batalla que estem vivint" per la negociació de l'Estatut i el retorn dels papers de Salamanca.
Per la seva part, Múgica va explicar que ha recomanat a la Generalitat que en els impresos de preinscripció de primària es pregunti per la llengua en què els pares volen que s'imparteixi el primer ensenyament i informi, així, del dret dels alumnes a ser escolaritzats en el seu idioma habitual.
La llei preveu que, fins als 7 anys, l'alumne pugui rebre atenció individualitzada en castellà. Pel que fa a l'ensenyament de la llengua castellana, el cicle suma 140 hores, que es poden distribuir a criteri del centre.
Apel·lar a la Constitució
Múgica també va invocar l'article 3 de la Constitució que recull l'obligació i deure de tot ciutadà a aprendre castellà i el seu dret a fer-lo servir. Un article que a Catalunya s'ha interpretat d'una forma que "no ha agradat als ciutadans".
Inicialment, Múgica va parlar de més de 480 queixes que després va reduir a unes 50. Les altres, segons va matisar, fan referència a aspectes com la retolació als comerços -que com a mínim han de tenir els cartells en la llengua del país- o l'atenció en català.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...