Falses raons0

538 07/02/2006, 08:40   

Els infants són com esponges. És una llàstima que, a mesura que passen els anys, les esponges es transformin en roques, perduda la seva capacitat d'absorció. Absorbir vol dir facilitat per aprendre, captar, retenir, incorporar. S'assemblen a aquells quaderns en blanc, acabats de comprar, que encara fan olor de paper i ens conviden a escriure-hi.

Els adults tenim moltes més dificultats d'aprenentatge. Potser hem rebut un excés d'informació que ens bloqueja les venes i ens impedeix de respirar aires nous. Tal vegada ens guanya la mandra mental. Ens assemblam a aquells altres quaderns rebregats, on no caben més paraules.

Hi ha qui protesta perquè l'aprenentatge de la llengua catalana pot ser un impediment per a l'aprenentatge de la llengua castellana. Presenten la situació com una lluita terrible entre formigues i dinosaures. L'error és que s'equivoquen quan consideren quina de les dues llengües és la formiga i quina el dinosaure. Aprendre català i castellà alhora no és un límit per a un nin. En realitat, és una sort. Durant la infantesa, tenim totes les capacitats despertes per aprendre idiomes. Tots ens hem fixat en la facilitat amb què els infants incorporen paraules i expressions d'altres llengües al seu vocabulari habitual. Per a ells, els mots són com les peces d'un joc que els agrada fer encaixar.

Cada llengua respon a una forma distinta i única d'interpretar la realitat. Les llengües són estructures vives, però també són el resultat d'una llarga tradició. Una forma d'estructurar el pensament. Aprendre noves llengües és sempre un enriquiment.

Segons els darrers estudis fets per l'Institut Nacional d'Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu (INECSE), que depèn del ministeri d'Educació, els alumnes catalans tenen un domini de la llengua castellana idèntic al de la mitjana estatal. Això ocorre tant a l'educació primària com a la secundària. No busqueu, doncs, falses raons.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal