El Consell d'Avaluació vol un canvi radical en la formació dels docents0

673 09/02/2006, 08:07   

El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de la Generalitat, després d'analitzar els resultats de l'informe PISA corresponents a l'any 2003 Catalunya, ha enviat una sèrie de recomanacions al Departament d'Educació per intentar augmentar el rendiment acadèmic dels alumnes de secundària.

Les conclusions inclouen la necessitat de «discriminar positivament l'alumnat socioeconòmic més baix amb programes específics i reforços» i revisar de dalt a baix la formació inicial del professorat de secundària. El president del Consell d'Avaluació, Joaquim Prats, va ser molt explícit en aquest sentit: «Ningú ensenya en aquests moments als professors les habilitats que es necessiten per ser professor, la formació inicial és l'última norma franquista que queda del sistema educatiu i un professor pot arribar a ensenyar geografia sense haver rebut classes a la universitat.» Prats va exposar una dada per il·lustrar que la formació inicial dels docents és un «cavall de batalla pendent». «Ningú ha suspès des de l'any 1972 les proves», va comentar en referència al CAP (certificat d'aptitud pedagògica). En les consideracions finals enviades al departament, el consell assenyala la necessitat d'«oferir una formació inicial estricta que doti el professorat dels coneixements específics de l'àrea a impartir i pedagògics».

El mateix òrgan també recomana «promoure programes específics i reforços que intentin suplir les mancances culturals i educatives detectades a les llars dels alumnes». I és que, segons les dades de l'informe PISA, els alumnes de 15 anys amb els pares separats tenen un rendiment acadèmic més baix que la resta d'estudiants. Prats també va subratllar la dada sobre els estudis de la mare. Els alumnes amb mares que tenen estudis superiors rendeixen molt millor que si no tenen el títol universitari, igual que els alumnes que pertanyen a famílies amb recursos econòmics. Aquests rendeixen millor. Segons Prats, Educació hauria d'aplicar polítiques de «discriminació positiva que ajudin els col·lectius menys afavorits».

Així mateix, el consell rebutja el «cafè per a tots» aplicat a l'educació i recomana que «cada centre tingui la ràtio professor/alumne més adequada a les seves necessitats». Educació està executant un pla d'avaluació per conèixer més a fons la realitat dels centres educatius.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal