Convivència Cívica culpa l'ensenyament en català del fracàs escolar0
654 21/02/2006, 09:36 La-Malla.net.-Anna-Massa
La plataforma atribueix el pitjor rendiment dels escolars castellanoparlants al fet que a les escoles s'ensenyi en català. Per això demanen que es revisi l'actual model d'immersió lingüística a les escoles i es canvïi per un model que permeti als alumnes aprendre en la seva llengua, "cosa que reduiria el seu fracàs escolar en un 9%", afirmen.
A Catalunya, el fracàs escolar dels alumnes castellanoparlants és del 42%, el doble que el dels nens i nenes que parlen catalana a casa seva, que és del 18,6%, segons un estudi elaborat per Convivència Cívica Catalana a partir de dades de l'informe PISA 2003 de l'OCDE.
L'estudi, tot i que reconeix que el nivell socioeconòmic i cultural de les famílies també influeix en el rendiment escolar, conclou que l'ús del català com a única llengua d'ensenyament de 3 a 6 anys és "un factor estadísticament significatiu que perjudica els alumnes castellanoparlants a Catalunya".
El president de Convivència Cívica, Francisco Caja, ha dit, en la presentació del seu estudi en roda de premsa, que és una discriminació que "a uns alumnes se'ls expliquin les matèries en la seva llengua habitual i a altres no", ja que això "una desigualtat d'oportunitats que perjudica els castellanoparlants".
La plataforma demana un nou model lingüístic a les escoles
L'estudi defensa la fi del model d'immersió que s'aplica a Catalunya des del 1992, que estableix que la llengua d'ensenyament a les escoles sigui la catalana. Segons la plataforma, aquest és el factor que explicaria que Catalunya sigui una de les comunitats autònomes amb més fracàs escolar a Espanya. Per això demana que se substitueixi l'actual política d'immersió per un model que permeti als alumnes aprendre en la seva pròpia llengua, sigui la catalana com la castellana.
Amb aquesta finalitat, la plataforma ha anunciat que recollirà signatures en contra de la política d'immersió i a favor d'un model que ofereixi el primer ensenyament, fins als 7 anys, en la llengua materna. L'altra llengua oficial a Catalunya s'introduiria progressivament per a què "cap de les dues sigui exclosa com a llengua vehicular".
Com a argument a la seva teoria, la plataforma ha recordat que organismes internacionals de gran prestigi, com la Unesco i Unicef, ja recomanen l'ensenyament en llengua materna perquè diuen que així els estudiants aprenen més ràpid i obtenen millors notes.
Què passa amb les famílies que volen un ensenyament en castellà?
L'ensenyament en català a les escoles ha generat diversos problemes a les aules recentment. A principis de febrer, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar una escola a donar classes individualitzades en castellà a un alumne el pare del qual així ho va demanar. Un dels casos més extrems va ser el d'un pare que, al gener, va amenaçar amb començar una vaga de fam si la seva filla no s'escolaritzava en llengua castellana.
Davant la polèmica arran de la política lingüística a les escoles catalanes, la ministra d'Educació, María Jesús San Segundo, ha afirmat que les lleis i els tribunals garanteixen l'ensenyament del castellà a Catalunya a aquelles famílies que ho sol·lcitin. Però ha recordat que aquest ha de fer-se en la mateixa aula per no segregar la població.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...