Educació ofereix pagar totes les despeses de la concertada0

951 24/02/2006, 08:59   

L'oferta ha estat ben acollida per part d'alguns dirigents de les quatre patronals cridades, juntament amb els sindicats i les federacions d'associacions de pares, a ratificar el pacte.

Fent un últim intent per aconseguir que les patronals de l'escola concertada subscriguin el denominat pacte nacional per l'educació, la Conselleria d'Educació ha ofert incrementar la subvenció destinada a les despeses de funcionament de les aules d'infantil (3-5 anys) i primària (6-12) en un 30%. A la pràctica, això suposa fer-se càrrec del 100% dels costos que es generen en les dues etapes per aquest concepte, ja que l'Administració ja cobreix entre el 60% i el 70% d'aquest dispendi, d'acord amb el càlcul de la patronal més gran, la Fundació Escola Cristiana, als col.legis de la qual va el 60% de l'alumnat de la concertada.

A la recta final de la negociació, la Conselleria d'Educació ha incorporat al document un annex, al qual ha tingut accés aquest diari, on es precisa que, fins al curs 2012-2013, i per esquivar alguns obstacles que dificulten l'accés a la concertada, els col.legis que escolaritzin "alumnat en situació socioeconòmica desafavorida per grups de cinc alumnes o fracció" rebran diferents ajudes econòmiques.

COMPROMISOS

Els diners de les ajudes es dedicaran a sufragar la sisena hora diària de classe i les diverses "activitats escolars". A canvi d'això, les escoles s'hauran de comprometre a "no cobrar cap quantitat, ni sol.licitar cap aportació a les famí- lies dels alumnes inclosos a les ajudes". Aquestes famílies també podran ser receptores de beques de menjador. El document desenvolupa a continuació la figura dels contractes programa, que són descrits com "un instrument que permet singularitzar la dotació de recursos als centres educatius", en particular als que facilitin la incorporació d'immigrants "en una proporció anàloga a la de les altres escoles de la zona". És aquí on, a més a més d'"aportar al centre les quantitats necessàries per atendre la gratuïtat de les activitats complementàries (la sisena hora) de tot l'alumnat" s'oferta "augmentar en un 30% el mòdul de les despeses de funcionament del concert".

Les 7.599 aules d'infantil i primària concertades actualment reben gairebé 40 milions d'euros anuals sota l'epígraf de despeses de funcionament, una expressió que inclou tots els conceptes que no tenen relació amb el personal dels centres, ja que Educació ja hi dedica un pressupost anual deu vegades superior. En síntesi, l'oferta de la conselleria que dirigeix Marta Cid consisteix a elevar la partida de diners invertida en el funcionament dels centres concertats fins als 57 milions d'euros anuals, en el supòsit que tots (8.499 aules en el curs 2006-2007, ja que s'incorporaran als concerts els grups de pàrvuls de 5 anys) s'acollissin a la proposta.

Els centres que firmin el contracte programa no podran cobrar cap quantitat, "ni tampoc sol.licitar cap aportació (voluntària) a les famílies", pels conceptes que hi figurin. Però també s'obligaran a "disposar fins abans de la matriculació d'un nombre de places reservades per a l'alumnat amb necessitats educatives específiques superior al fixat amb caràcter general".

RESPOSTA

L'oferta ha estat ben acollida per part d'alguns dirigents de les quatre patronals cridades, juntament amb els sindicats i les federacions d'associacions de pares, a ratificar el pacte. Ahir no va ser possible contactar amb el secretari de la Fundació Escola Cristiana, Enric Puig. La resposta d'aquesta organització condicionarà, previsiblement, l'actitud de la resta de patronals.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal