No progressa adequadament0

801 01/03/2006, 08:27       #LOGSE, #LOCE,

No progressa adequadament. Utilitzant el llenguatge integrador i metafòric de la reforma educativa aquesta seria la valoració que Pere Pena faria de tota la LOGSE. Però l'autor de Generació L no s'està amb mitges tintes ni metàfores. "La barqueta s'enfonsa", adverteix en el pròleg.

Assaig Generació L Els fills de la reforma educativa Pere Pena Proa. Barcelona, 2005

Amb un llenguatge planer fa entenedora una llei que ni els mateixos autors i detractors van saber defensar o atacar amb claredat. Sense perdre l'esperança i amb un toc d'ironia ("riure's dels mals aplaca una mica els desencís, la frustració i la inutilitat que senten diàriament molts professors"), Pena analitza l'estat actual de l'educació secundària.

L'elevat grau de fracàs escolar, l'infantilisme dels joves, la baixada de nivells als batxillerats, el caos de matèries troncals i optatives, les contradiccions, la nova selva terminològica (crèdits, cicles i progressa adequadament), el gran nombre de professors amb baixes per depressió... res no s'escapa de la mirada crítica d'aquest professor de secundària.

És un assaig amb un peu a la realitat pràctica, esquitxat de vivències estretes de passadissos i aules, però que no s'oblida de contextualitzar aquests darrers quinze anys de LOGSE enmig dels corrents polítics i educatius europeus. I sobretot, enmig dels discursos fariseus.

Pena s'atreveix amb un tema molt polititzat i ho fa distanciant-se de qualsevol tipus de tergiversació demagoga, però sobretot allunyant-se de plantejaments polítics de tota mena, per altra banda tan habituals entorn d'un tema com l'educació.

Perquè una cosa que destaca de Generació L és aquesta voluntat d'enfrontar-se a aquest ball de sigles sense prejudicis. L'autor, que molt aviat ensenya les seves cartes i s'autodefineix com a poc conservador i poc derrotista, manté al llarg de tot el llibre una aferrissada lluita contra els tòpics: ni la LOGSE era una llei progressista i d'esquerres, ni la LOCE un dinosaure conservador. Un llibre amè i indispensable per als que vulguin entendre l'estat actual del sistema educatiu i com hi hem arribat.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal