Alternatives a la immersió0

483 07/03/2006, 09:02       #LOGSE,

Davant la denúncia del PP d'una suposada persecució del castellà a Catalunya que consagraria el nou Estatut, els defensors de la immersió lingüística han argumentat que l'alternativa a aquesta pràctica pedagògica seria la nefasta divisió dels escolars en aules o escoles diferents, fomentant una divisió dels ciutadans en funció de la seva llengua. Però aquesta no és l'única alternativa. La mateixa immersió es pot modular i limitar en el temps sense perjudicar l'objectiu de garantir el coneixement del català.

Quan, a mitjans dels anys 80, es van introduir de forma experimental els programes d'immersió al català per a alumnes de famílies castellanoparlants es va dir que venien avalats per l'experiència canadenca. Encara que aquesta no era exactament igual. Al Canadà, la immersió la van promoure voluntàriament famílies angloparlants que volien que els seus fills aprenguessin correctament el francès, oficial a la província de Quebec i cooficial a l'Administració federal.

No era aquesta, no obstant, la diferència substancial. Al Canadà, la immersió s'aplicava durant quatre o cinc cursos. Després, s'introduïa l'anglès com a llengua vehicular en unes assignatures, i es mantenia el francès en altres. Els canadencs no devien creure que per aprendre bé la llengua materna n'hi havia prou amb la família, els amics, el cine o la televisió, com aquí es diu alegrement del castellà. En els seus orígens, el programa d'immersió al català es va dissenyar també limitat en el temps, però en la pràctica es va allargar curs rere curs, i el 1993, amb l'aplicació de la LOGSE, es va decretar que tot l'ensenyament es faria en català. L'objectiu és que a l'acabar l'ensenyament obligatori els alumnes han de conèixer els dos idiomes oficials, però assolida aquesta meta la catalana segueix sent, en general, la llengua vehicular de l'ensenyament postobligatori.

¿L'ús del castellà està perseguit a Catalunya? No, per descomptat. ¿Està disminuït l'ensenyament del castellà? Això sí.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal