Els funcionaris poc eficaços perdran el lloc de treball0

906 13/03/2006, 11:01   

Fins ara, el sou i el lloc de treball d'un funcionari eren matèries pràcticament intocables. No ho seran tant quan entri en vigor l'Estatut de l'Empleat Públic i s'estableixi el nou sistema d'avaluació anual de les capacitats de tot el personal, inclòs el de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

Qui millor dugui a terme la seva funció guanyarà més, però el que no compleixi amb els objectius fixats podrà perdre complements salarials o fins i tot el lloc de treball habitual.

Aquesta és una de les grans novetats del nou projecte d'estatut dels funcionaris que entrarà aquesta setmana en la recta final després d'acabar la revisió de l'esborrany per part dels sindicats. Durant els pròxims dies, el secretari general d'Administracions Públiques, Francisco Javier Velázquez, intensificarà les reunions amb les centrals, amb les comunitats autònomes i amb els ajuntaments amb l'objectiu de tenir a punt el text definitiu a finals d'aquest mes. La intenció del ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, és portar el projecte de llei al Parlament a principis de maig.

MÈRIT I CAPACITAT

L'avantprojecte de llei està impregnat d'una filosofia basada en "el mèrit, la capacitat i l'experiència", qualitats que haurà de tenir tot el personal que treballi en la funció pública.

Quan el text legal entri en vigor, totes les administracions hauran d'ordenar la selecció i control dels seus funcionaris d'acord amb un nou sistema de proves. Com assenyala l'avantprojecte, l'aspirant a empleat públic haurà de superar "exercicis que demostrin la possessió d'habilitats i destreses, domini de llengües estrangeres i, en el seu cas, superació de proves físiques". A més haurà de dur a terme "cursos selectius" i passar un "període de pràctiques". Els procediments de selecció del personal obligaran l'aspirant a aportar un currículum i a fer una entrevista personal com en l'empresa privada.

PROFESSIONALITZACIÓ

"Es tracta de professionalitzar l'administració, portar-la al segle XXI perquè no podem seguir amb criteris del 1950", explica Velázquez. La intenció del Govern és que cada lloc de treball es cobreixi amb un perfil específic d'empleat. A més, Velázquez va avançar que "es dissenyarà un sistema d'avaluació d'execució de la feina pel qual guanyarà més qui treballi més bé i perdrà salari qui no compleixi amb els objectius". El secretari general va dir que una avaluació negativa d'un funcionari "frenarà la seva carrera a l'Administració i podria perdre el seu lloc de treball --no la seva plaça, que la té per oposició--, per acabar sent traslladat", fins i tot a una altra localitat.

L'Administració i els sindicats negociaran aquest sistema d'avaluació que serà públic i objectiu. Segons CCOO, "tot es portarà a terme a través d'actuacions d'inspecció, cosa que requerirà la creació d'un nou cos d'inspectors".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal