El Pacte Nacional neix sense el suport de gran part del professorat0

963 15/03/2006, 09:14       #Mobilitzacions,

L'acord sobre el Pacte Nacional per a l'Educació no agrada a tothom. Tot i comptar amb el suport de pràcticament tots els agents implicats en el món educatiu, té el rebuig dels sindicats USTEC-STEs, el majoritari de professors a Catalunya, i l'ASPEPC-SPS, federació sindical dels de secundària. Només són dues entitats, en comparació amb les 17 que s'han adherit a l'acord (sindicats, patronals d'escoles, associacions de pares i mares, moviments de renovació pedagògica...), però són dues entitats de gran pes en el sector educatiu ja que representen gran part del professorat de Catalunya.

La sisena hora és el principal escull per dir "No" al Pacte. Però els sindicats que apleguen els professors tenen altres motius per rebutjar l'acord.

Tot i valorar positivament totes les mesures socials i l'esforç econòmic que contempla el Pacte, ja que permetrà solucionar algunes de les mancances del sistema educatiu (es donaran més beques de menjador a les famílies, es desenvoluparan més plans d'entorn educatiu i plans d'acollida per als alumnes immigrants..), l'USTEC-STEs rebutja el Pacte. Opina que no feia falta fer un Pacte per aconseguir tot això ja que, evidentment, en aquests aspectes tothom hi estava d'acord.

El que era prioritari, segons l'USTEC, era acabar amb a la doble xarxa d'educació pública que existeix a Catalunya (la pública i la concertada), cosa no que passa, sinó tot al contrari. Segons el sindicat, aquesta doble xarxa "s'acaba consolidant", ja que, d'una banda, diu que es destinen més recursos a la privada concertada i, d'altra banda, assegura que no es garanteix que els centres concertats compleixin amb els criteris "de gratuïtat i la no selecció de l'alumnat".

Per la seva part, l'ASPEPC-SPS, quarta força sindical de l'ensenyament públic de Catalunya, i l'única de secundària, també ha mostrat el seu rebuig al Pacte. A banda de la sisena hora de primària a la pública, el sindicat de secundària (com l'USTEC-STEs) rebutja el Pacte perquè "suposa la renúncia definitiva a una xarxa pública digna i de qualitat en benefici de la privada concertada".

Altres dels motius pels quals el sindicat de secundària ha dit "No" al Pacte és perquè, segons explica, aquest proposa un model de desfuncionarització del professorat i de contractació "clientelista propi d'una república bananera", desvirtua la funció docent i desplaça els centres públics cap a funcions merament assistencials, devalua la titulació requerida per exercir la docència i la posa sota el control de les Facultats de Pedagogia, i introdueix elements arbitraris d'adhesió i control del professorat incompatibles amb un estat de dret.

Absents en la reunió en què es va tancar el Pacte

Aquestes dues entitats no van estar presents a la reunió que van mantenir aquest dilluns tots els agents implicats en el sector de l'ensenyament a Catalunya i en què es va tancar el Pacte Nacional per a l'Educació. L'USTEC, tot i que va ser convidat pel Departament d'Educació a assistir a aquesta reunió, va decidir no presentar-s'hi perquè ja va dir que no signaria el Pacte, segons han explicat des del Departament a laMalla.net.

Educació també ha dit que no es va contactar amb l'ASPEPC-SPS, que s'ha queixat de que no "l'han convidat ni per a comunicar-li el contingut del Pacte", perquè només es van convidar les entitats amb representació dins la Mesa Sectorial d'Educació i l'ASPEPC-SPS no en té. Malgrat això, el Govern ha deixat ben clar que el Pacte està obert a tothom i que, si els de secundària volen, encara poden adherir-s'hi.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal