150 avisos de violència a les aules aquest curs0

587 03/04/2006, 09:14       #Violència escolar, #Salut laboral,

La Conselleria d'Educació ha registrat des del setembre, i fins al 15 de març, gairebé 150 casos de violència i conflictes de convivència als centres de primària i d'ESO catalans. La conselleria considera que 25 podrien tractar-se de situacions d'assetjament reiterat d'un alumne a un altre, dels quals 12 ja han estat qualificats pels inspectors com a casos clars que podrien ser qualificats com a bullying.

D'entre els altres problemes notificats, n'hi ha de nivells de gravetat molt diferents. "Podem trobar des d'una petita baralla fins a un acte de vandalisme que pot arribar a superar els 8.000 euros en desperfectes del centre educatiu", destaca Pere Led, responsable del programa Convivència i Mediació Escolar que impulsa Educació.

225 TRUCADES

La Unitat de Suport a la Convivència Escolar (USCE), una àrea adscrita a aquest programa, ha rebut des de l'inici de curs 225 trucades al telèfon d'ajuda 93.400.69.68. L'11% d'aquestes consultes i denúncies es refereixen a possibles casos d'assetjament escolar que podrien tenir lloc a les aules d'ESO (només cinc trucades es referien a problemes en educació primària). A aquest respecte, 12 notificacions procedien de les famílies de la víctima, 10 del mateix centre docent i 3 dels inspectors d'Educació i de professionals dels equips d'assessoria i orientació psicopedagògica. A més d'aquest assetjament greu o bullying, la USCE ha registrat en sis mesos 15 casos d'agressions físiques (cinc a professors) i 30 d'agressions verbals no continuades, com ara insults i amenaces --algunes dirigides a docents--, 10 a primària i 20 a ESO.

DESTROSSES

També hi ha hagut 20 situacions més de violència escolar constatades pels inspectors de la conselleria i pel mateix telèfon d'ajuda que responen a problemes de conducta d'alguns alumnes, baralles i destrosses de mobiliari del centre. Unes 50 queixes més es refereixen a problemes de convivència de diversa índole.

Com reconeix el responsable de la USCE, Joan Girbau, la immensa majoria dels conflictes escolars es dirimeixen al mateix centre, de manera que les trucades que s'efectuen al 93.400.69.68 acostumen a respondre a casos excepcionals. És a dir, generalment, quan una família recorre a aquesta unitat, és "perquè s'ha deteriorat la confiança entre els pares i el centre escolar".

ESGOTAR ELS RECURSOS

Per poder resoldre un conflicte, una de les prioritats d'Educació és intentar recuperar les bones relacions entre la família i el col.legi amb la finalitat que no s'hagi de recórrer a la justícia ordinària. "Hem d'esgotar tots els recursos educatius, hem d'intentar evitar sempre la judicialització del tema", insisteix el responsable del programa de mediació escolar. "A més, cal recordar que si l'agressor és menor de 14 anys, la fiscalia no pot actuar, sinó que envia el cas a l'escola perquè, en última instància, el remeti als serveis socials de l'ajuntament o a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència", afegeix.

Tant Led com Jesús Viñas, subdirector de la inspecció del departament, insisteixen que s'ha de buscar la resolució d'aquest tipus de conflictes sense aplicar mesures punitives. "Hi ha casos en què no es pot evitar una sanció exemplar --reconeixen--, però en altres es pot optar pel diàleg i per accions que no comportin un càstig".

Els dos representants d'Educació, que ressalten que s'ha de treballar tant amb la víctima com amb l'agressor, "fins i tot amb els companys de classe perquè no callin", critiquen també que moltes famílies vagin a la premsa a denunciar un problema sense abans recórrer a tots els mecanismes escolars.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal