Els directors reclamen formació per liderar els projectes0

507 03/05/2006, 08:06       #LOE,

Els directors d’escoles i instituts se senten els grans oblidats pel Pacte Nacional per l’Educació que s’ha signat recentment per impulsar l’educació no universitària a Catalunya. Reclamen que s’ha de professionalitzar la figura de la direcció del centre, i això implica rebre formació específica per poder tenir el lideratge necessari del projecte escolar. Creuen que és un pas fonamental per fer front al fracàs escolar i l’alt abandonament prematur que es produeix a l’educació secundària.

L’Associació de Directius de Centres Públics de Catalunya (Axia) creu que el sistema educatiu català necessita una reforma en profunditat per passar «d’una escola mediocre i de mínims a una escola de màxims europeus». Així ho explicava ahir el president de l’entitat, Carles Mata, que creu que aquestes accions han de repercutir tant en la millora dels coneixements que reben els alumnes com en la redefinició del paper del professorat i de la direcció dels centres educatius.

«Un dels grans mals és que les direccions han fet el que han pogut», deia Mata, que reclama que sigui la funció directiva la que lideri el projecte de cada escola i institut, un fet que ni la LOE ni el Pacte Nacional per l’Educació, afegia, han resolt. Creu que el director ha de ser una persona seleccionada específicament, amb capacitat de lideratge i de direcció autònoma del centre, així com també que rebi la formació necessària i que, com a tal, tingui retribucions específiques.

Respecte a la resta de professionals, l’associació que agrupa els directius de l’escola pública opina que s’hauria de modificar el sistema actual de retribucions, que es basa en l’antiguitat, i passar a un que estigui basat en la feina feta. D’altra banda, també demanen que es prevegi la possibilitat que siguin dos professors els encarregats de donar una mateixa classe, per permetre el desdoblament dels alumnes i una atenció més individualitzada.

UN FRACÀS ESTABLE

Durant la conferència al Cercle d’Economia de Barcelona, els responsables d’Axia van recordar algunes de les dades recents que mostren la delicada situació que viu el sistema educatiu català. «No reduïm l’abandó escolar, sinó que creix; disminueix el nombre d’alumnes que tenen la secundària superior als 22 anys i també creix el nombre d’alumnes que no arriben al llindar mínim de comprensió lectora», resumia Joan Estruch. Per ell, el més alarmant «és l’estabilitat dins el fracàs escolar» que mostren les dades comparades dels últims anys, prop d’un 30%, i l’estancament del nombre d’alumnes que, un cop acabada l’ESO, no assoleix les competències bà siques.

Per això marquen com a objectius prioritaris augmentar la capacitat lectora i de càlcul dels estudiants, potenciar que hi hagi més titulats en matemàtiques, ciències i tecnologia, i augmentar l’aprenentatge d’idiomes i la formació continua. A més, reclamen un creixement de la despesa en educació i, sobretot, una multiplicació de les partides pressupostàries per a beques, encara molt per sota de la mitjana europea.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal