Ens veurem a fora0

564 05/05/2006, 08:28       #Violència escolar, #Salut laboral,

Dimecres 29 de març. L'episodi transcorre a l'interior de l'IES Serrallarga de Blanes. Una conversa a l'hora del pati al vestíbul del centre entre una família, que ha arribat d'improvís per interessar-se per les males notes del seu fill i el professor de tecnologia va pujant de to fins que els pares acaben despatxant-se a gust amb el docent: "Merda, escòria, maricon", li etziben, mentre l'empenyen i li donen un cop de puny. "Ens veurem a fora", acaben, abans de marxar per on han vingut.

És l'última de les quatre agressions per part de pares de què han estat objecte docents de centres escolars catalans des que el 12 de setembre passat es va iniciar el curs. Almenys de les que té coneixement la Conselleria d'Educació. Un gra de sorra en un desert, segons el responsable del Programa de Convivència i Mediació Escolar de la conselleria, Pere Led, ja que les col.lisions s'han registrat en un univers format per prop d'un milió de famílies i 90.000 docents.

Canvis socials

Tot i així, Led es confessa inquiet. Aquest antic catedràtic d'institut observa "fenòmens nous, actituds desmesurades" atribuïbles a "la sobreprotecció dels fills". I ho il.lustra explicant un exemple recent. Una mare va trucar per telèfon a la unitat que coordina, que recull les denúncies de violència escolar, per queixar-se que al seu fill l'havien castigat a l'institut i "l'havien deixat dos dies sense pati" sense comunicar-l'hi a ella. "A mesura que exposava el cas, anava aixecant la veu. Va acabar a crits", explica Led. "Si els professors no poden ni cridar l'atenció, anem malament", conclou.

¿Per què es dóna la sobreprotecció? "Per la mala consciència que molts pares tenen perquè dediquen poc temps als seus fills", sentencia el catedràtic. "A vegades es tracta de parelles separades amb sentiment de culpa. Tots dos mimen en excés els seus fills i no saben negar-los res. Avicien els nens", afegeix.

L'episodi del 29 de març es va saldar de manera exemplar. El director del centre i diversos professors van corroborar els fets, l'agressor va reconèixer que "havia perdut els nervis" i la jutge li va imposar, només cinc dies hàbils després, una multa de 610 euros.

La tipologia de la resta d'agressions, que no són privatives dels centres públics, guarda un gran paral.lelisme amb el cas de Blanes. Amenaces de mort o de represàlies a la sortida del centre, maltractament de fet o assetjament al professor per part de pares violents, en ocasions procedents d'ambients marginals. Fins i tot un conserge lesionat a l'interposar-se entre uns pares i un docent.

Però la violència escolar, insisteix Led, segueix sent un mal limitat, encara que la creença contrària estigui fermament arrelada. "Les primeres impressions de la segona gran enquesta sobre inseguretat a l'escola catalana (la primera data del 2000), els resultats de la qual està previst que es presentin abans de l'estiu, confirmen la bretxa entre la percepció que es té del que passa i la realitat. Les dades no confirmen que la cosa vagi a més", assegura.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal