ENTREVISTA JOAN MANUEL DEL POZO0

563 18/05/2006, 08:40       #LOE,

Aquest filòsof, diputat socialista a Madrid durant 14 anys, regidor a Girona durant 11 més i professor universitari durant un quart de segle, rivalitzava fins ara amb l'Església oficiant casaments civils. Especialista en Ciceró, la seva oratòria feia que les parelles de Girona se'l disputessin. "Els casaments són l'únic acte que se celebra al saló de plens que no té oposició, com a mínim de moment", assegura, sorneguer.

LLOC DE NAIXEMENT I EDAT: LA RODA D'ANDALUSIA (SEVILLA). 57 ANYS.

ESTUDIS I PROFESSIÓ: DOCTOR EN FILOSOFIA. CATEDRÀTIC D'UNIVERSITAT.

Ara, de forma interina, ja que la convocatòria d'eleccions està per caure, s'acaba de fer càrrec de les conselleries d'Educació i Universitats. "M'apassiona tant la matèria que m'han posat a les mans que no m'importa el que duri", assegura sobre aquest aspecte.

--¿Quines són les qüestions de més entitat que el sistema educatiu català ha de resoldre?

--Considero que és necessari recuperar un grau de confiança més elevat en les possibilitats d'èxit del sistema. Hi ha cert dèficit d'autoestima en la seva capacitat. Tenim molts docents i en general estan ben preparats, encara que hi falta autoestima. Però no la poden recuperar sols. Jo intentaré que la societat reconegui el valor extraordinari de la tasca del docent. És una qüestió fonamental tenir mestres convençuts de les seves possibilitats que tinguin la sensació de tenir un coixí social darrere.

--Els mestres diuen que cada dia han d'enfrontar-se a problemes que els superen.

--Reconec la dificultat de l'època, perquè la solidesa d'antigues institucions i valors ha desaparegut. Educar en aquesta situació és difícil perquè l'educació es basa a transmetre una cosa que tingui estabilitat. Però la dificultat hauria d'estimular-nos. El que no es pot fer és renunciar. Això seria negar l'esperit educatiu, que és essencialment optimista.

--¿L'escolarització dels immigrants no és un problema?

--És un gran repte, però la maduració mental de la nostra societat respecte a aquesta qüestió és notable. Les famílies encaren aquesta realitat amb molt poc racisme.

--¿No hi ha pares autòctons que eviten els centres on hi ha immigrants, encara que no en siguin gaires?

--Hi ha de tot, però el to en què es planteja la qüestió no és de dramatisme. No hi ha un discurs teòric. Encara que reconec que el problema existeix, crec que estem a temps de fer-nos càrrec del repte amb un grau acceptable d'èxit.

--¿Considera que l'Administració ha injectat fins ara pocs diners en l'escola concertada i que això ha impedit que escolaritzi més immigrants?

--És evident, ho diu el Pacte Nacional per a l'Educació. Però no hi ha hagut només un factor econòmic. En els decrets d'escolarització de fa sis o set anys, quan hi va haver una arribada massiva d'immigrants, hi va haver insuficient voluntat d'ordenar la matriculació. La meva experiència a Girona ha sigut aquesta.

--¿La lluna de mel entre el Govern i les patronals que es va plasmar en el pacte educatiu corre perill després de l'aprovació de l'última versió de la LOE, que la concertada ha rebutjat?

--És lògic que expressin la seva discrepància, però seria desmesurat que això portés a la ruptura. En el pacte hi ha uns continguts d'altíssim interès socioeducatiu que no mereixen ser posats en perill a causa d'una disconformitat d'ordre menor.

--¿És impossible que els barracons desapareguin?

--Té difícil solució si a l'entrada de nous alumnes al sistema durant el curs se li suma un cert dèficit de previsió en les últimes etapes del Govern de CiU. El cert és que no es van crear escoles amb l'altura d'exigència que es requeria. Una altra vegada poso l'exemple de Girona que ho testifica.

--¿Quines són les qüestions a potenciar en matèria universitària?

--El procés d'adaptació a l'espai europeu d'ensenyament superior, la millora gradual del seu finançament i la multiplicació de la seva capacitat d'investigació i especialment de la transferència de coneixement a la societat a través de les empreses, on encara hi ha molt camí per recórrer.

--Hi ha la por que el relleu del màxim responsable d'Educació a aquestes altures pugui tenir conseqüències negatives.

--He tingut la sort i la felicitat de comprovar que la potència de la màquina administrativa segueix sent la mateixa. Fins i tot diria que hi pot haver un suplement d'acceleració per evitar una hipotètica aturada. La normalitat en el començament de curs està garantida. Ho està des de l'abril, quan hi havia una gestió estable.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal