Una nova assignatura ensenyarà els valors democràtics i de convivència0

571 12/06/2006, 08:36       #LOE,

Educar en la convivència i inculcar valors universalment acceptats, com ara els drets humans i la solidaritat. El Ministeri d’Educació i Ciència ha elaborat una proposta sobre els continguts de la nova matèria que, amb el nom d’educació per a la ciutadania i els drets humans, s’impartirà a partir del curs 2007/2008 a sisè de primària i en dos cursos de l’ESO.

La nova matèria inclou l’aprenentatge de les normes bàsiques del civisme i la sensibilització contra les desigualtats entre els homes i les dones, així com la defensa de la diversitat, el respecte a les diferències i la lluita contra les actituds racistes. El ministeri ha donat un període de temps perquè les entitats i ONG facin les seves aportacions i propostes al debat abans de tancar el contingut de l’assignatura.

La nova assignatura, que serà avaluable per a tots els alumnes de l’educació obligatòria, tindrà una primera part que s’inclourà a sisè de primària. Els alumnes aprendran als 12 anys la importància de respectar les normes de mobilitat viària i els principis de convivència que estableix la Constitució Espanyola. En aquesta assignatura també s’explicarà el concepte de renda i que a través dels impostos que paguen els ciutadans es poden «mantenir els béns i serveis que gestiona l’Ajuntament, la comunitat o l’Estat». El ministeri, que a Catalunya pot definir el 55% dels continguts de l’assignatura, d’acord amb el que estableix la LOE, també ha inclòs l’educació per al consum responsable i la iniciació a la participació ciutadana.

A l’ESO, els instituts podran triar impartir la matèria en els tres primers cursos, és a dir quan els alumnes tinguin 13, 14 o 15 anys. El ministeri vol incloure en els continguts un capítol sobre la «dimensió humana de la sexualitat» i promoure el respecte tant per les opcions laiques com per qualsevol opció religiosa. El paper dels organismes internacionals i les forces de pacificació, així com l’anàlisi crítica i comparativa dels discursos dels mitjans de comunicació també s’inclouen en l’esborrany de la proposta presentada la setmana passada per la ministra d’Educació, Mercedes Cabrera, a una vintena d’entitats i ONG.

PROFESSORS DE FILOSOFIA

Per últim, l’assignatura també s’impartirà a l’últim curs de l’ESO, encara que en aquest cas s’anomenarà educació eticocívica i substituirà les classes d’ètica. Falta encara definir els criteris d’avaluació i els professors que l’impartiran, tot i que sembla que a l’ESO ho faran els professors de filosofia i els de ciències socials.

En la prevista revisió dels plans de formació inicial del professorat, moltes entitats han demanat que s’ensenyin els continguts de la matèria a tots els futurs mestres i professors. Intermón-Oxfam, una de les entitats que va participar en la reunió al ministeri, demana que l’assignatura no es deixi només a les mans dels professors de filosofia, sinó que tots els professionals de l’ensenyament puguin impartir-la.

Tant Amnistia Internacional com la Plataforma d’ONG per al Desenvolupament han rebut el document del ministeri i valoraran la proposta els pròxims dies.

La Generalitat podria incloure encara més continguts dels que establirà el ministeri. Educació va expressar fa uns mesos la seva intenció que el contingut d’educació per a la ciutadania no es quedi en una sola assignatura, sinó que aquests valors s’impregnin en totes les assignatures, és a dir, que tingui un caràcter transversal.

Reaccions a favor

Ricard Aymerich, dels Moviments de Renovació Pedagògica, valora molt positivament la proposta del ministeri d’Educació perquè considera que inclou els valors i normes de convivència que ha de tenir tota democràcia i «no exclou» un tractament transversal. Aquest fet, segons el seu parer, permetrà a cada centre d’ensenyament primari o secundari treballar els continguts en totes les assignatures. «Cal omplir de contingut els valors que sostenen la democràcia i la convivència; si no fóssim capaços de trobar els valors comuns a tothom, tindríem una mancança molt gran», assenyala Aymerich.

Per la seva banda, Raquel León, responsable del programa d’educació en valors de l’organització no governamental Intermón-Oxfam, expressa les seves «pors» que es creï una nova matèria maria a l’ensenyament. León defensa que el plantejament de ciutadania global s’estengui a totes les assignatures. Assenyala que el document del ministeri d’Educació coincideix a grans trets amb les recomanacions fetes per la Unió Europea. «Volem anar més enllà –explica León– i superar la frontera del civisme amb un nou enfocament que relacioni totes les educacions: educació pel desenvolupament, pel medi ambient, pels drets humans, etc.»


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal