Els immigrants de les aules d'acollida aproven el català0

622 19/06/2006, 12:23   

L'alumnat nouvingut de primària assoleix una òptima competència lingüística en 5 mesos. Els resultats baixen lleugerament a secundària

Entre el 60 i el 70 per cent d'alumnes estrangers de primària que assisteixen a les aules d'acollida de què disposen els centres educatius per facilitar la integració dels nouvinguts i proporcionar un coneixement bàsic de la llengua catalana assoleixen una competència lingüística òptima en els primers cinc mesos.

Així ho revela el primer informe sobre l'impacte de les aules d'acollida en el coneixement del català, realitzat sobre una mostra de 3.911 alumnes durant el curs 2004-05, el primer en què el departament d'Educació va impulsar aquesta mesura. L'estudi, dirigit pel catedràtic de psicologia de la Universitat de Girona i expert en immersió lingüística Ignasi Vila, conclou que els resultats són "altament satisfactoris", ja que l'alumnat aconsegueix un coneixement de la llengua acceptable tant en comprensió i expressió oral com en comprensió lectora i expressió escrita.

Els millors resultats s'obtenen en comprensió oral, on se superen fins i tot els estàndards de referència , seguit dels àmbits de comprensió lectora i expressió oral, on s'assoleixen els criteris de referència màxims, corresponents al cicle superior (10-12 anys). Pel que fa a l'expressió escrita, s'obtenen els nivells fixats per al cicle mitjà (8-10 anys).

L'informe paral·lel realitzat a una mostra de 4.420 alumnes de secundària (amb una fiabilitat menor, segons Vila, tant pel tipus de proves -sense ajustar-, com pel fet que van ser contestades per un percentatge menys significatiu d'alumnes-) aporta uns resultats sensiblement més baixos que els de primària, entre un 50 i un 60 per cent.

També en comprensió oral és on es donen els millors resultats a secundària, seguit de la comprensió lectora, tot i que en cap cas s'assoleixen les puntuacions màximes. En expressió oral i expressió lectora, els nivells mitjans són inferiors.

L'estudi assenyala que la integració i l'adaptació escolars constitueixen un "factor decisiu" en l'aprenentage de la llengua, molt més que l'edat, el temps de residència a Catalunya o el nombre d'hores d'estada a l'aula d'acollida, ja que es demostra que un temps de permanència superior a 10 hores setmanals no garanteix uns millors resultats.

L'informe revela uns resultats àmpliament satisfactoris pel que fa a la integració a aquestes aules, sobretot a primària. Segons el subdirector de Llengua i Cohesió Social del departament d'Educació, Josep Vallcorba, el grau d'adaptació dels alumnes se situa al voltant del 90%. Una dada curiosa és que els usuaris de les aules tenen una percepció més positiva del procés que el professorat, apunta Vila.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal