La meitat d'escoles del Poblenou acullen el 88% de la immigració0

2125 20/06/2006, 08:54   

Set dels 15 centres escolars instal.lats en un triangle irregular format per les avingudes de la Meridiana i la Diagonal i el mar, que coincideix amb el barri del Poblenou, acollien el curs 2004-2005 el 88% dels alumnes estrangers escolaritzats a la zona. La distribució desigual dels immigrants, que provoca la fuga de famílies autòctones de centres que funcionen de manera modèlica, s'intensifica en el sector públic, al qual, aquest últim curs, hi anaven 441 dels 531 estrangers censats a la zona, el 83% del total.

Quatre CEIP o centres públics d'educació infantil i primària --Antoni Brusi, Bogatell, Lope de Vega i La Mar Bella--, dos IES o instituts d'ensenyament secundari --Poblenou i Icària-- i el col.legi concertat Miró es feien càrrec del gruix dels que acabaven d'arribar. En canvi, a l'altre extrem, als CEIP Pere IV i Diagonal Mar, situats en àrees de recent urbanització, i el Vila Olímpica, i els col.legis concertats Grèvol, Asunción de Nuestra Señora, Montseny o Voramar gairebé no s'hi escolaritzaven immigrants. Aquest últim, el col.legi amb més estudiants del barri, tenia un sol estranger entre els 672 matriculats el curs 2004-2005, segons les dades facilitades per la Conselleria d'Educació al Parlament en resposta a una pregunta del diputat del PP Rafael López.

DIVERSES CAUSES

El desequilibri creix per diversos motius. La normativa anteposa el dret dels pares a l'elecció de centre i les mesures correctores de l'Administració, quan s'adopten i no són suspeses pels tribunals, no sempre produeixen l'efecte que es busca.

En d'altres, com en el cas del CEIP Lope de Vega, del qual EL PERIÓDICO informava dissabte passat, la inhibició del Consorci d'Educació de Barcelona, gestionat per l'ajuntament i la Generalitat, n'ha agreujat la situació. A diferència dels CEIP Antoni Brusi i La Mar Bella, que en els últims cursos han aconseguit atraure més autòctons en l'etapa infantil (3-6 anys), al Lope de Vega la proporció d'immigrants ha crescut fins al 60% a P-3.

LA BARRERA DE LES QUOTES

En altres casos, les quotes que els centres, tant públics com concertats, exigeixen a les famílies per entrar a l'associació de pares, fer activitats extraescolars o rebre determinats serveis, actuen com una barrera que dissuadeix els immigrants. Les pràctiques de selecció d'alumnat per part de les direccions tampoc són privatives de la xarxa concertada. El CEIP Pere IV, per exemple, és investigat pels serveis d'inspecció d'Educació després d'haver estat denunciat per la utilització d'aquest tipus de mètodes. La desproporció entre els índexs d'estrangers que van a una i altra xarxa són més evidents quan s'observa que dels 5.607 estudiants matriculats al Poblenou el curs 2004-2005, un 53% estudiava a la pública i un 47% a la privada. Dels 531 immigrants (el 9% del total) el 83% anava a centres públics i el 17% a privats. Les proporcions s'han mantingut aquest curs.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal