Mor Marta Mata0

730 28/06/2006, 09:15   

La pedagoga i fundadora de l'Escola de Mestres Rosa Sensat ha mort aquest dimarts al matí, als 80 anys, a causa d'un infart cerebral a l'Hospital de Barcelona.

La pedagoga Marta Mata, a banda de ser la creadora de l'Escola de Mestres Rosa Sensat, va treballar també per a l'educació des del món de la política. El 1977 va ser escollida diputada del PSC dins la comissió parlamentària de Cultura i Educació. Des de 1986 va ser membre del Consell Escolar de l'Estat, organisme que presidia des de 2004, després de dimitir com a vice-presidenta durant el govern del Partit Popular. Ara, Mata havia emprès un projecte de renovació del Consell, en què es pretén que hi tinguin cabuda els 17 consellers d'Educació de les Comunitats Autònomes.

En els últims anys de la seva vida va presidir la Fundació Àngels Garriga de Mata, per afavorir l'educació dels nens amb menys recursos. L'entitat era la continuació de "Cal Mata", organisme que havia creat la seva mare, Àngels Garriga, mestra i escriptora de llibres infantils. Un dels últims projectes educatius va ser el programa de participació escolar per al Fòrum 2004.

Marta Mata va rebre nombrosos reconeixements a la seva tasca com a pedagoga. Va ser també investida Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va rebre la Creu d'Alfons X el Savi, la medalla d'Or al Mèrit Científic dde l'Ajuntament de Barcelona i la Creu de San Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Sindicats recorden la seva important tasca educativa

Els sindicats d'ensenyament han lamentat la mort de Marta Mata i han recordat la seva defensa de l'escola pública com un dels trets fonamentals de la seva vida. El secretari general de la federació d'ensenyament de FETE-UGT a Catalunya, Albert Tierraseca, ha assegurat que Mata "és un model de compromís i acció per a tota una generació de pedagogs que l'admiren". Després de recordar que la presidenta del Consell Escolar de l'Estat era afiliada d'aquest sindicat, Tierraseca ha recordat que Marta Mata "va ser una gran defensora de l'escola pública" i que, entre les seves últimes aportacions, destaca la de ser una de les primeres impulsores de la immersió lingüística a Catalunya.

La portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, ha subratllat que Mata "va tenir una vida dedicada a l'educació com a innovadora pedagògica i formadora de mestres", i ha destacat del seu caràcter "la seva gran coherència i humanitat".

De la seva banda, la portaveu de CCOO a Catalunya, Mayte de Agorreta, ha emfatitzat que Marta Mata "va ser una gran defensora de l'ideari de l'escola pública, laica, no discriminadora i amb vocació d'integració escolar".

Des de la Generalitat, el president Pasqual Maragall he fet també unes declaracions destacant la importància de Marta Mata en l'impuls de la tradició pedagògica catalana que va néixer a principis del segle XX. "Ella ens va transportar l’empenta, la il·lusió, l’enginy i la capacitat d’innovació de les escoles municipals de Barcelona" de principis de segle, ha dit Maragall.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube

Qui som i què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal