França reinstaura el mètode tradicional per ensenyar a llegir0

1154 05/09/2006, 10:46   

La m amb la a, ma, la p amb la e, pe... Aquesta cantarella es tornarà a sentir aquest curs a les escoles franceses per imposició del Govern. El retorn al clàssic sistema per aprendre a llegir, el mètode alfabètic i sil.làbic, ha estat ordenat per decret després d'arribar a la conclusió que, amb els moderns enfocaments global o semiglobal (el majoritari a Catalunya), el 20% dels alumnes arriben al sisè curs de primària (11 anys) amb moltes dificultats per llegir i escriure.

Davant d'aquesta dada tan esborronadora, el ministre d'Educació, Gilles de Robien, no ha dubtat a condemnar el sistema global, basat en la identificació i memorització visual de les paraules. "La lectura no ha de ser en cap cas un exercici d'endevinalla", afirma el ministre. La seva decisió de retornar per decret als mètodes de tota la vida ha marcat l'inici del curs escolar.

Coincidint amb el retorn a les aules, ahir, de la majoria dels escolars de primària, el Ministeri d'Educació va publicar a tota pàgina un anunci en els principals diaris del país en què explicava les "novetats" del curs. L'aprenentatge "obligatori" de la lectura segons el sistema sil.làbic figura en segon lloc.

XOC AMB PROFESSORS

La iniciativa s'ha posat en marxa malgrat que inicialment va xocar amb el rebuig del professorat, sobretot perquè l'enfocament global pur es va abandonar el 2002, quan era ministre el socialista Jack Lang, i va donar pas a una combinació dels dos sistemes. Però la finalitat de De Robien és tornar al sil.làbic pur. Vol eradicar els mètodes "semiglobals" o mixtos, que introdueixen el sil.làbic en una segona fase, perquè, segons el seu parer, és "massa tard". El ministre ha arribat a considerar "criminal" seguir amb el mètode global i fins i tot el relaciona amb "l'epidèmia de dislèxia" registrada els últims anys a França. Les tesis de De Rodien compten en canvi amb el suport de les associacions de pares, que han aplaudit el decret. El ministre està convençut que també gaudeix del suport dels experts. De fet, ha estat el treball d'una doctora especialitzada en les dificultats d'aprenentatge de la llengua escrita el que ha inspirat l'actuació del titular d'Ensenyament.

UN ASSUMPTE TÈCNIC

La doctora Ghislaine Wettstein-Badour defensa amb totes les armes l'ús exclusiu del mètode sil.làbic. "La lectura no ha de ser un assumpte polític sinó tècnic. Tots els estudis científics proven que el funcionament del cervell exigeix l'accés directe al codi alfabètic. El febrer del 2005, investigadors anglesos van realitzar un estudi que demostra que s'obtenen resultats inferiors si es descobreix el codi alfabè- tic després d'accedir al sistema global", sosté la doctora.

Wettstein-Badour lamenta que el decret del Govern no sigui més estricte en la imposició del mètode sil.làbic, que ella denomina alfabètic perquè considera que es basa en els fonemes i no en les síl.labes. La doctora està convençuda que "nombrosos educadors segueixen impregnats de les tesis globalistes". No passa així amb les famílies. Almenys si s'ha de jutjar per l'èxit de vendes del vell manual Boscher. El 1906, Mathurin Boscher va inventar el mètode sil.làbic i, des de 1984, l'editorial Hatier ven entre 70.000 i 110.000 exemplars l'any d'aquest llibre desterrat de les escoles. "Es tracta sobretot d'avis que l'ofereixen als seus néts", afirma un portaveu de l'empresa editora.

PRÒXIMS OBJECTIUS

Després de rehabilitar el mètode sil.làbic, els pròxims objectius de Gilles de Robien són la gramàtica i el càlcul. El ministre d'Educació, que entre les novetats del curs escolar ha imposat una "base comuna de coneixements" per als alumnes que vulguin superar l'educació primària i secundària, també vol recuperar les regles gramaticals. Des del 2002 s'ha preconitzat un aprenentatge basat en l'observació reflexiva de la llengua. De Rodien no rebutja aquesta idea, però considera que ha d'anar acompanyada de l'estudi sistemàtic i exhaustiu de les conjugacions i les regles gramaticals. Passa el mateix amb les matemàtiques. "Res pot substituir el càlcul mental", sosté el ministre, que advoca per tornar a l'estudi de les taules de multiplicar i les quatre operacions bàsiques "tan aviat com sigui possible".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal