El nombre de mestres interins representa un 30% de la plantilla0

1291 08/09/2006, 09:52       #Interins i substituts,

Poques vegades el Departament d'Educació haurà de gestionar un augment dels mestres tan important com ara. A les escoles públiques n'hi haurà 31.410, 5.243 més que el curs passat.

El nombre d'interins a les escoles públiques puja com l'espuma, i per al curs que comença dimarts se n'han contractat quasi 9.000, un 70% més que l'any passat. En alguns serveis territorials com ara el Vallès Oriental i el Baix Llobregat el nombre d'interins s'ha doblat, i s'ha passat dels 500 als 1.000, i a la ciutat de Barcelona començaran el curs 700 interins, 400 més que el curs passat. L'espectacular augment, que els sindicats de l'ensenyament valoren de manera molt positiva perquè garanteix el contracte per a tot un curs, suposarà que un 29% dels 31.410 mestres que impartiran classe seran interins.

Després de la firma del Pacte Nacional per a l'Educació, el boom ja es va començar a detectar. A la borsa de treball s'hi van apuntar al mes de juliol 2.900 persones per fer de mestre, el doble del que era habitual. «El pacte va generar molta expectativa i molts mestres que no tenien previst fer-ho van acabar per apuntar-se», segons Albert del Pozo, subdirector de gestió de personal del Departament d'Educació.

Si la demanda per entrar a les aules es va multiplicar per dos, l'oferta encara ho feia més. A l'agost, normalment es convoquen per als nomenaments d'inici de curs els mestres substituts apuntats a la borsa de treball que han treballat en alguna escola el curs anterior. Doncs bé, les necessitats han estat tan grans que fa dues setmanes es van cridar també, per primer cop, els mestres que el curs passat no van treballar per falta de plaça. Exactament, 1.658. La plantilla de mestres també ha augmentat per altres vies. En les oposicions que es van fer la primavera passada van aprovar 1.612 persones, un 20% dels quals –315– provenien de les llistes d'atur o bé de centres privats. La majoria dels mestres que van aprovar, un 80%, eren interins.

Al departament hi ha una certa preocupació per cobrir les substitucions, sobretot en aquelles comarques més rurals. A diferència dels interins, contractats per tot un curs, els substituts cobreixen baixes, normalment de poques setmanes. Com que la plantilla ha crescut un 19%, les previsions és que les necessitats també augmentin, i que les 5.863 substitucions que es van fer l'any passat quedin curtes i es necessiti més capital humà. L'any passat, per exemple, cada dia es van necessitar 4.000 substitucions. «Espero que no faltin mestres, però no puc posar la mà al foc que no passi en alguna comarca», segons ha admès Albert del Pozo

S'OBRE LA BORSA DE TREBALL

Tot i que la borsa de treball ha augmentat i per tant hi ha més mestres disposats a cobrir les baixes, el Departament d'Educació va obrir ahir les llistes per un període indefinit, un fet molt poc habitual que evidencia la preocupació per trobar mestres una vegada s'hagi iniciat el curs escolar.

A més, enguany s'han aprovat mesures per incentivar que els mestres cobreixin substitucions en comarques allunyades de les grans poblacions. A aquests mestres se'ls garantirà feina per tot un any.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal