Només la meitat tenen els coneixements mínims0

767 17/09/2006, 18:46   

El 51% dels nois de 14 anys passen curs sense aprovar o repeteixen

'OCDE ha revelat aquesta mateixa setmana que un de cada tres joves espanyols de 16 anys no aconsegueix graduar-se a l'acabar l'ESO. La Conselleria d'Educació ultima un informe --al qual ha tingut accés aquest diari-- que aporta una mica més de llum a aquestes preocupants xifres i, en certa manera, permet comprendre la profunditat del problema. El 2004, només un 56% dels 64.000 estudiants catalans que van cursar 2n d'ESO (adolescents de 14 anys) van passar de curs "havent assolit els coneixements bàsics establerts al currículum escolar". La dada és pitjor si estadísticament es divideix aquests 64.000 joves entre nois i noies. El 51% dels nois van repetir curs o va passar al següent sense superar els paràmetres establerts.

Les dades figuren a l'Informe per a la millora dels resultats del sistema educatiu a Catalunya, que elabora el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. La radiografia dels rendiments al primer cicle de l'ESO (dels 12 als 14 anys) mostra una altra dada igual o més inquietant: també és un 51% el percentatge dels alumnes dels centres de la xarxa pública (instituts) que finalitzen el segon any de l'ESO i que no disposen dels coneixements mínims requerits. Aquest 51% inclou tant els nois com les noies. La xarxa privada està més bé (el 64% de promocions amb superació). Està més bé, però no són dades per celebrar.

SECRET REVELAT

El treball revela, per primera vegada, com a mínim en un document destinat a fer-se públic, quants són els estudiants amb uns rendiments acadèmics més baixos del que és acceptable que van promocionar de 2n a 3r d'ESO el 2004 a Catalunya: un 28%. Traduït a números: prop de 18.000. I 11.000 més van repetir.

La investigació permet entreveure una altra dada d'interès: les diferències de resultats en funció del lloc de residència de l'estudiant són "significatives" i per tant "serà necessari tenir-les en compte a l'hora de dissenyar les mesures a promoure", assenyala l'informe. Els millors resultats els aconsegueixen els alumnes de poblacions de menys de 3.000 habitants, amb una taxa de promoció amb superació del 59%, i a Barcelona, amb un 58%.

El treball constata que, si es comparen els resultats de la promoció al final del primer cicle de l'ESO (2n) amb els del final de l'etapa (4t), "malgrat que els criteris (d'avaluació) no són els mateixos", reconeix, "s'observa que hi ha una recuperació en el segon cicle d'una part important de l'alumnat que, tot i no haver superat el primer amb tots els aprenentatges adquirits, o havent repetit curs, aconsegueix després graduar- se". La taxa de promoció amb superació del segon cicle és del 72%, 16 punts percentuals per sobre del 56% que es registra en el primer. Els autors han inclòs el resultat de les avaluacions realitzades el maig del 2004 a 3.232 alumnes de 2n d'ESO matriculats en 125 centres públics i privats seleccionats de manera aleatòria. Els pobres resultats deixaven entreveure el que vindria a final de curs.

En l'àmbit matemàtic, només un 53% dels examinats va respondre de forma correcta més del 65% de les qüestions, el mínim que es considerava exigible. En anglès va ser un 54%, i en català, l'índex dels que sabien el bàsic va ser del 66%.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal