L'absentisme i l'assetjament escolar0

492 19/09/2006, 08:33   

Si l'ensenyament és obligatori fins als 16 anys i els centres educatius tenen l'obligació d'acollir tots els alumnes que s'hi matriculin, vulguin estudiar o no, mantinguin la disciplina o no, atenguin les explicacions que es donen a classe o no, facin els exercicis que se'ls encarreguen o no, ja és hora que es demanin comptes seriosament als pares que no escolaritzen els seus fills o que toleren i fins i tot fomenten l'absentisme.

L'ensenyament, a part d'obligatori, no és gratuït. Es paga a través dels impostos. I la societat té dret que li passin comptes. En l'educació intervenen mestres i professors, però també pares i mares. Si obligacions tenen els primers, més en tenen els segons.

La proposta dels fiscals de València de tipificar com a delicte la conducta dels pares que no escolaritzen els seus fills o que toleren el seu absentisme mereix ser tinguda en compte. No s'hauria de tractar tant de sancionar amb la presó, però sí amb una multa quan una actitud reincident de rebel.lia davant dels requeriments dels docents, dels serveis socials i de l'autoritat municipal demostri que no hi ha voluntat de complir la llei.

Però no n'hi ha prou amb la presència dels alumnes als centres. Aquests han d'estar en condicions de garantir un ensenyament de qualitat i un entorn de seguretat. Un estudi presentat ahir, que n'amplia un altre d'anterior, afirma que un de cada quatre alumnes de segon de primària a primer de batxillerat pateix situacions d'assetjament o violència a les escoles. L'estudi inclou des dels malnoms i els insults fins a les agressions físiques, passant per acusacions falses o que se'n riguin d'un. No tota aquesta heterogènia llista es pot considerar propiàment assetjament. Aquest ha de ser reiterat, amb relació de poder i intenció de fer mal. Tampoc és igual un malnom que una baralla.

En qualsevol cas, el personal docent ha de ser recolzat i dotat dels instruments necessaris per tallar d'arrel les conductes perjudicials d'unes minories gamberres que s'imposen sobre la resta d'alumnes i que fustiguen els febles des de la sensació d'impunitat que els dóna que els seus drets es tinguin més en compte que els seus deures. S'ha de recuperar la disciplina als centres. Això passa per augmentar i millorar la dotació de psicòlegs, pedagogs i treballadors socials, però també per una capacitat més gran per sancionar l'agressor i, sobretot, protegir l'agredit.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal