Un de cada quatre alumnes pateix assetjament0

918 19/09/2006, 08:38       #Salut laboral,

Prop d'un de cada quatre alumnes catalans, el 22,6%, pateixen assetjament a l'escola per part dels companys, segons un estudi d'àmbit estatal presentat ahir. L'informe, que ha estudiat 3.855 casos d'escolars catalans d'entre 7 i 18 anys (des de 1r de primària fins a 1r de batxillerat), assenyala el bloqueig social i l'atac verbal com a principals "modalitats" d'assetjament a Catalunya, seguit de la coacció i l'exclusió.

El treball, titulat Violència i assetjament escolar a Espanya, i dirigit per l'Institut d'Innovació Educativa i Desenvolupament Directiu, alerta que aquestes actituds "també han de ser considerades assetjament escolar", juntament amb les amenaces, la intimidació, la manipulació i l'estigmatització social, és a dir tota aquella "violència psicològica que no es veu", va indicar la directora de l'informe, Araceli Oñate. En el cas de Catalunya, les situacions d'assetjament físic, el que es coneix com a bullying, constitueixen l'11,7%.

Una de les conclusions sorprenents de l'estudi és que el risc de patir situacions d'assetjament escolar és superior a la primària, especialment entre els 8 i els 9 anys, que a la secundària i el batxillerat. En aquest sentit, Oñate va assenyalar que, tot i que entre els més joves "normalment no s'ha desenvolupat la burla generalitzada del tots contra un", sí que es donen "situacions preocupants d'extorsió i humiliació" que, com que molt sovint no són reprovades perquè no se'ls dóna importància, van alimentant una mena d'actituds que en etapes posteriors augmenten la dosi d'agressivitat.

Segons l'estudi, el 4,7% dels alumnes catalans víctimes d'assetjament pateixen danys clínics "molt greus", com la somatització, la depressió i l'ansietat, i entorn del 50% desenvolupen un quadre d'estrès posttraumàtic infantil. D'altra banda, citant una investigació del noruec Dan Olweus, Oñate va apuntar que el 60% dels nens que assetgen els companys cometran un delicte abans dels 24 anys.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal