Aclariments sobre la posició d'ASPEPC·SPS en relació als mestres0

936 28/09/2006, 10:39       #LOGSE,

El darrer comunicat d'ASPEPC·SPS sobre la proposta del Departament i alguns sindicats per tal que el col·lectiu de mestres adscrits a l'ESO puguin impartir segon cicle d'ESO i batxillerat ha suscitat tota una sèrie de respostes i reaccions, des de certs col·lectius, que es caracteritzen per la seva malintencionada interpretació del nostre document, tot presentant-nos com un col·lectiu "anti-mestres".

Més enllà dels insults, desqualificacions i banalitzacions, que mai han estat en el nostre ànim, considerem necessari fer públics els següents aclariments i puntualitzacions sobre aquesta qüestió, amb la finalitat que els usuaris d'aquest fòrum puguin conèixer la posició d'ASPEPC·SPS sobre aquest tema. Desitgem que el debat contribueixi a la millora de l'ensenyament secundari públic català:

  1. Malgrat algú pugui interpretar que comencem amb una excusatio non petita, volem deixar ben clar que no tenim cap mena d'animadversió contra el col·lectiu de mestres de primària, que valorem la seva tasca en l'etapa docent que els correspon impartir i que, en molts més casos dels que des de certes instàncies es vol fer veure, compartim amb ells moltes de les crítiques i inquietuds sobre el present i el futur del nostre sistema educatiu.

  2. En cap moment ens hem oposat a la legítima promoció interna a partir d'un torn de reserva a les oposicions de secundària; un torn de reserva que pensem que hauria de ser també extensiu al professorat interí de secundària. Nogensmenys, pensem que el percentatge reservat per aquest torn de reserva (50%) és excessiu atès el nombre de candidats i que no permet l'accés als interins. Tampoc pensem que una nota de quatre a la prova de continguts hagi de considerar-se un aprovat. Però això ho diu la llei, i la llei nosaltres la respectem, tant si ens és favorable com si no.

  3. Tenim molt clar que els antics membres del cos de mestres que han superat les oposicions a secundària (ja sigui pel torn lliure o pel restringit) són membres del cos de secundària a tots els efectes. Això també ho diu la llei. Quedi clar doncs que cap de les nostres crítiques en els darrers comunicats anava dirigida a aquests professors de secundària.

  4. En relació al col·lectiu de mestres adscrits a l'ESO en virtud de la Disposició Transitòria Quarta de la LOGSE, que segueixen pertanyent al cos de mestres, i a la proposta que puguin impartir docència al batxillerat i al segon cicle d'ESO, considerem que s'han produït situacions de privilegi que, consegüentment, han produït discriminació entre el col·lectiu de secundària, al qual correspon la docència en aquests nivells. I això perquè, des de determinats sindicats i des de la pròpia Administració, s'ha estat enganyant el professorat de secundària, a partir de les següents raons:

    • L'adscripció d'aquest col·lectiu de mestres a l'ESO es va argumentar com una compensació per la desaparició de setè i vuitè d'EGB, que en el nou organigrama LOGSE, situava els alumnes de les edats que anteriorment les cursaven, al nivell de secundària corresponent a primer i segon d'ESO. Una compensació transitòria (deu anys) que pal·liaria l'excés de plantilla a primària com a conseqüència de la implantació de la LOGSE.

    • Malgrat aquests "excés" de plantilla, l'Administració va segui convocant puntualment oposicions de primària en nombre molt superior al de places de secundària, de les quals a penes s'han convocat places de moltes especialitats durant aquest temps, sota el mateix argument d'excés de plantilla. Que el tractament no ha estat el mateix per a uns que per als altres sembla prou evident. Si tan poques places hi havia a primària, fins al punt que una part d'aquest col·lectiu es va haver de destinar a uns nivells que no els corresponien, per què se seguien convocant oposicions? En canvi, a secundària, amb el mateix argument de saturació de plantilla, es va optar per no convocar oposicions i ningú es va plantejar, per exemple, l'adscricpió d'una part d'aquest col·lectiu a la docència en el primer cicle d'universitat. Es dóna la circumstància, a més a més, que de ser certa aquesta saturació, el nombre d'interins a secundària hauria disminuït. Tanmateix, ha augmentat exponencialment.

    • Al poc temps que es produís aquest accés promogut per la LOGSE, els mestres adscrits a l'ESO van veure substancialment millorades les condicions, tant econòmiques com d'horari, amb les quals se'ls havia adscrit a l'ESO, equiparant-se pràcticament amb el col·lectiu de secundària. Malgrat les promeses de l'Administració en el sentit que la incorporació dels mestres ESO no comportaria cap desplaçament a secundària, això no va ser així.

    • La nostra posició respecte la possibilitat que els mestres ESO puguin exercir la prefectura de Departament, per exemple, ve donada per raons administratives i acadèmiques plenament conseqüents amb la situació normativa i acadèmica creada per l'Administració. La funció pública està organtizada en cossos de funcionaris que pertanyen a diferents grups segons la titulació requerida i mecanismes d'accès. I si administrativament no s'està facultat per impartir determinats nivells acadèmics, tampoc s'hi pot estar per supervisar-los. No sembla gens conseqüent per part de l'Administració que se'ns recordi la normativa només quan els qui l'han de complir són uns, i que en canvi se la salti emparant-se en peregrins arguments quan no els agrada prou.

    • Per accedir al cos de secundària, i això ho sap molt bé el professorat interí que ha vist com no es convocaven places durant anys, cal superar les oposicions convocades a aquest efecte. El col·lectiu de primària té al seu abast el torn de reserva. Qualsevol Decret de Nova Planta que ara pugi permetre l'accés generalitzat d'un col·lectiu que no ha passat per aquest tràmit, considerem que és un insult a tots aquells que sí l'han passat i, molt especialment, als qui han vist any rera any com no es convocava el nombre de places reals de secundària que ara es proposa regalar a uns altres sense la necessitat de passar per aquest tàmit.

No volem acabar sense fer una reflexió sobre la bondat o maldat de certes mesures. Els actes, ja siguin humans, administratius o polítics, no són bons o dolents en si, sinó posats en context amb l'univers en el qual es despleguen i amb les seves conseqüències. Afavorir un col·lectiu perjudicant-ne un altre, ens sembla un acte discriminatori cap al col·lectiu perjudicat. I això és ni més ni menys que el que està passant. Sentim el màxim respecte per al col·lectiu de mestres i per la seva professió, exercida allí a on correspon: a l'educació infantil i primària. Benvinguda sigui la promoció interna (per cert, per a quan l'accés del professorat de secundària al primer cicle d'universitat, per exemple?); i benvingut sigui el mestre que vulgui accedir a la secundària: hi ha un camí, el de les oposicions pel torn de reserva. La resta són histrionismes i escarafalls.

Manuel Fuentes, President d'ASPEPC
Ramon Alonso, Secretari General d'SPS
Xavier Massó, Secretari General d'ASPEPC

ASPEPC SPS

FEDERACIÓ ASPEPC·SPS
www.secundaria.info


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal