Educació admet una lleu pujada de l'hostilitat0

1111 04/11/2006, 21:21       #Violència escolar, #Salut laboral, #LEC,

Els casos d'amenaces i agressions als professors han registrat un lleu increment durant els últims anys, encara que també és veritat que "ara hi ha molta més transparència a l'hora de treure a la llum pública un episodi de violència escolar. Els conflictes no s'amaguen".

Aquesta és l'opinió d'Isabel Darder, directora general d'Innovació i Ordenació Educativa de la Conselleria d'Educació, que reconeix que el departament va constatar cinc agressions a professors el curs passat, mentre que en l'actual ja se n'han registrat dues: una a Santa Coloma de Gramenet i una altra a Barcelona.

Darder comprèn "el malestar del professorat" davant aquesta problemàtica i accepta que dimecres que ve s'hagi organitzat una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per sol.licitar més suport al col.lectiu docent. No obstant, la representant d'Educació assegura que la conselleria ja està treballant en moltes de les peticions que es faran en la protesta. A més a més, anuncia que el departament ultima un document per orientar els col.legis a elaborar un pla de convivència, que serà obligatori a partir del curs vinent.

ELECCIONS SINDICALS

La manifestació del pròxim dimecres ha aconseguit el suport de tots els sindicats docents just quan falten poc més de tres setmanes perquè hi hagi eleccions sindicals, i servirà per posar sobre la taula que pares, polítics, professors i mitjans de comunicació tenen part de culpa en els casos de violència escolar. La comunitat educativa, com a mínim, ho entén així, segons els representants de diferents àmbits relacionats amb l'ensenyament consultats per aquest diari. Les persones entrevistades no dubten a assenyalar "la crisi de valors" que hi ha en la societat com a causa principal del fet que se succeeixin les agressions als companys i als mestres.

Fa uns dies, una família va insultar i va amenaçar la direcció del CEIP Eduard Marquina de Barcelona i fins i tot va arribar a agafar pel coll la cap d'estudis perquè reclamava que el seu fill entrés fora de l'horari establert encara que no pagava el servei d'acollida en horari extraescolar. Segons Josep Miquel Lacasta, secretari de política educativa de CCOO, aquest cas és un pur exemple de "com influeix l'entorn a l'hora de donar-se un cas de violència escolar, ja que aquella és una zona on hi ha molt aïllament social". En aquella ocasió, segons el sindicalista, es va demostrar que l'escola ho té molt difícil si, quan intenta imposar unes normes, les famílies es neguen a complir-les.

"UNA MINORIA"

Lacasta, no obstant, insisteix a xifrar en "una minoria" el nombre de pares i alumnes que actuen al marge de la convivència, encara que també accepta que "és clar que hi ha casos". Rosa Cañadell, representant d'USTEC-STES, afirma que la quantitat d'agressions que es donen a l'escola, tant a professors com a alumnes, no té per què ser més gran que fa uns anys. "La qüestió és --afirma-- que ara es dóna més notorietat al que passa. La influència del que passa fora de l'escola és tan gran dintre dels centres que els xavals són capaços de gravar una agressió com si es tractés d'un reality show", explica, en al.lusió a la pallissa que un exalumne li va propinar a un professor de Sant Vicent del Raspeig mentre una amiga ho gravava amb el mòbil.

Joan Jordi Rossell, president de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), coincideix plenament amb les postures dels representants sindicals, i afegeix que "la situació no és generalitzable, ja que la violència es dóna en zones amb carències socials i culturals". Per Rossell, a més a més, moltes famílies no tenen clar quin és el seu paper i quin és el paper de l'escola, i això acaba en problemes. "Però també s'ha de tenir en compte que molts professors s'han de posar al dia per tractar amb uns alumnes que són molt diferents dels alumnes d'abans, tant pel que fa referència al seu origen com a les seves circumstàncies socials".

Maria Dolors Bosch, de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, aposta clarament per la formació contínua dels ensenyants, però també hi dóna un toc d'optimisme: "És clar que hi ha un problema social, però molts centres ja treballen en la no-violència". Per seguir millorant, afirma, "són necessaris uns currículums menys tècnics i establir estratègies comunicatives que evitin la violència".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal