4.000 estudiants es manifesten contra l'espai europeu0

534 17/11/2006, 08:41       #Mobilitzacions,

Grups d'estudiants van tornar a sortir al carrer ahir per protestar contra la implantació de l'espai europeu d'ensenyament superior, que en l'horitzó del 2010 unificarà els sistemes universitaris de la Unió Europea. La UE vol crear una xarxa única, que faci un sistema de titulacions equiparables i faciliti la mobilitat laboral dels graduats.

Uns 3.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana (més de 10.000, segons els organitzadors), van recórrer el centre de Barcelona convocats per la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública, i van mostrar el seu rebuig al que es coneix com a procés de Bolonya. Un miler més van sortir a Lleida i a Girona. La protesta de Barcelona va acabar amb onze detinguts, mentre que tres reporters gràfics van resultar agredits en una càrrega contundent dels Mossos d'Esquadra davant la Delegació del govern central, al Pla de Palau, un cop la manifestació ja havia estat dissolta.

Segons van indicar els Mosos en un comunicat, la intervenció va tenir lloc en resposta al "llançament d'ampolles i objectes condundents" per part "d'una desena de joves" contra una patrulla d'agents de la Guàrdia Urbana. Als detinguts, entre els quals hi ha sis menors, se'ls acusa de desordres públics i atemptat contra l'autoritat.

Falta de recursos

La manifestació va transcórrer de forma pacífica, amb un marcat caràcter lúdic. Els manifestants van denunciar la "mercantilització" i la "privatització encoberta" que, a parer seu, comportarà el procés de Bolonya. Els convocants opinen que el nou sistema "farà créixer la competitivitat entre universitats", cosa que valoren negativament, i que la falta de recursos amb què s'afronta la reforma obligarà els centres a "haver d'anar a buscar finançament a les empreses privades", segons va indicar el portaveu Lluc Salellas. El conseller en funcions d'Educació i Universitats, Joan Manuel del Pozo, va negar que el procés comporti cap risc de privatització del sistema universitari i va deixar clara la seva postura favorable a Bolonya, si bé va admetre que "s'han d'escoltar totes les veus".

Una altra de les crítiques que fan al nou model és que es basa en un sistema que requereix la dedicació de l'estudiant a temps complet, cosa que, asseguren, comportarà una "elitització" de l'ensenyament superior, va afirmar Salellas.

Aquests estudiants qüestionen els "elevats preus" dels nous màsters públics, denuncien que el procés "accelerarà" la reculada del català com a llengua vehicular a la universitat i critiquen que en la implantació del nou sistema s'hagi "ignorat" la seva veu.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal