La llei del menor exclou els joves de 18 a 21 anys0

567 24/11/2006, 08:05       #Salut laboral,

Dóna opció als jutges a dictar ordres d'allunyament dels centres escolars.

El grup popular considera que la norma no és prou dura

IU-ICV opina que la llei és excessivament punitiva i no aconseguirà l'objectiu de "reeducar i reintegrar"

El Congrés de Diputats va aprovar ahir definitivament la llei de responsabilitat penal dels menors, que entrarà en vigor a partir del febrer del 2007. Els joves de 18 a 21 anys quedaran exclosos de l'aplicació de la nova norma, tal com havia proposat inicialment el text de l'executiu central. Després de superar diversos tràmits i patir diferents modificacions, finalment l'edat penal quedarà establerta en els 18 anys.

La nova llei preveu mesures per intentar combatre dos fenòmens que en els darrers anys han adquirit força puixança, com és el cas de les bandes juvenils organitzades i l'assetjament escolar. En el cas de delictes comesos per joves que pertanyin a bandes, la llei estableix penes de fins a sis anys d'internament en el supòsit de delictes greus.

Pel que fa a l'agressivitat dins les aules, el text també dóna opció als jutges a dictar ordres d'allunyament dels centres escolars. Segons va explicar el ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, la llei busca una major protecció de la víctima davant un agressor menor d'edat, a banda que l'afectat tindrà opció a obtenir més informació judicial dels seus assumptes. El secretari judicial tindrà ara obligació d'informar en tots els casos.

Sigui com sigui, un dels principals esculls que ha hagut de superar el PSOE per poder negociar la llei amb el conjunt de forces polítiques ha estat la d'ampliar o no la franja d'edat perquè els majors de 18 anys se'n beneficiessin. CiU i PNB s'han expressat en contra de no allargar-ho fins als 21 anys, mentre que ERC i PP ahir van fer costat a una esmena del PSOE per garantir que la llei no s'aplicarà a partir dels 18 anys. Això sí, els republicans van exigir un tractament diferenciat per als joves fins a 21 anys.

Llei poc contundent

En aquesta última votació al Congrés, la llei va obtenir el suport global de PSOE, CiU, ERC, PNB, BNG i CHA. En contra van posicionar-s'hi el PP i IU-ICV. El grup popular, encara que en el tràmit del Senat havien aconseguit introduir una esmena per excloure els majors de 18 anys, en la sessió d'ahir van considerar que, en termes generals, la norma no és prou dura. En canvi, des d'IU-ICV s'opinava que la llei és excessivament punitiva i no aconseguirà l'objectiu de "reeducar i reintegrar" els joves.

En el que sí van coincidir els grups és en la necessitat que la llei vagi acompanyada de més dotació econòmica. La manca de finançament ha estat, de fet, una de les queixes principals expressades pels agents implicats en la justícia.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal