ENTREVISTA ERNEST MARAGALL0

602 05/12/2006, 09:34       #LOE,

El germà de l'expresident de la Generalitat diu que no té objectius a curt termini, més enllà d'encertar amb el desplegament de la llei catalana d'educació. La seva és una carrera de fons: aixecar un sistema educatiu de qualitat, que compti amb la complicitat dels ensenyants i en què primi l'excel.lència.

"Pelearé a muerte para tener la mejor facultad de maestros"

--El seu nomenament va ser rebut amb sorpresa per inesperat. ¿A vostè també el va sorprendre?

--Ho vaig saber poques hores abans de la comunicació formal, sense cap avís previ, però les persones que em coneixen saben que mantinc una antiga relació afectiva amb tot el que està vinculat a l'educació, un interès reiterat. Per mi, aquest nomenament ha satisfet una il.lusió secreta. Però també he de dir-li que estic degudament espantat. S'ha de sentir respecte pel que un fa. Hi ha molts recursos en joc, molt interès social i també milers de professionals.

--¿No hauria sigut més raonable que les universitats es gestionessin des del seu departament?

--No em faci expressar desitjos. La solució adoptada, vinculant-la a un altre departament, era una de les possibles i no és tan nova. El que és essencial no és en quin departament està. Jo lluitaré a mort amb el conseller responsable d'universitats per tenir la millor facultat de formació de docents. Aquest és un dels elements clau del sistema educatiu. La universitat que produeix professors ha d'estar a l'altura de la seva comesa. Aquí em penso ficar fins on em deixin i, si no em deixen, també.

--¿Té dubtes de la conveniència d'universalitzar l'any que ve la sisena hora entre el 20% de l'alumnat que encara no la cursa?

--Si uns ciutadans gaudeixen de la sisena hora de classe diària, els altres també han de poder tenir-la. Encara tenim uns mesos, no cal precipitar-se. No em sembla que fos acceptable que deixéssim de complir amb aquest objectiu d'igualtat efectiva de drets per a tots els ciutadans.

--El Pacte per a l'Educació admet que la concertada no rep prou recursos per garantir la gratuïtat de l'ensenyament. ¿Hi haurà diners per acabar amb aquest dèficit?

--N'hi haurà. Primer s'ha de definir correctament quines han de ser les obligacions i la qualitat que ha de reunir el servei públic d'educació, que ha de ser gratuït. A partir d'aquí, la concertada ha de disfrutar de la màxima llibertat.

--Però mentre aquesta situació no s'aborda, hi ha centres que segueixen seleccionant l'alumnat o cobrant quotes prohibides.

--Una de les virtuts del pacte és que, per un costat, permetrà avançar per la via d'aplegar recursos per al sector, mentre que per una altra hi haurà una progressiva consecució de garanties d'igualtat i responsabilitat, de forma que tots acceptin el mateix tipus d'obligacions i la verificació del compliment de les regles del joc. Jo crec que el sector concertat és conscient que és bo per a ells que això sigui així.

--¿Com es pot millorar l'escolarització dels immigrants?

--No està malament l'esforç que s'està fent en aquest país. La integració no està resolta en tota la seva magnitud perquè hi ha una qüestió de quantitat, de ritme, d'intensitat del procés, que no és fàcil d'assimilar i pair. Però els professionals i ciutadans estan demostrant, més enllà dels recursos i la normativa, que tenen una capacitat de fabricar convivència positiva molt alta.

--¿Com pensen aconseguir que els catalans sàpiguen fer servir l'anglès quan finalitzin l'escolarització obligatòria?

--Avançant en tres línies de forma simultània. Fa falta més temps dedicat a l'ensenyament de l'idioma, s'ha d'aconseguir que una part de l'ensenyament es faci en anglès i s'ha de comptar amb professors amb la formació i experiència adequades. A més a més, hem de saber fer el millor ús de les tecnologies de la informació. I no vull deixar de mencionar el que poden fer els mitjans públics de comunicació, emetent programes en versió original, per exemple.

--¿Per quina raó els docents es resisteixen a vincular els incentius a l'assoliment d'objectius, cosa que en altres àmbits laborals ja resulta habitual?

--Hi ha aquesta resistència perquè no s'ha fet mai. Es tracta de començar serenament, amb l'acord dels professionals, però amb fermesa, sense esperar més. El sistema ho necessita i la demanda social ho exigeix. L'avaluació del funcionament del sistema educatiu i del professorat ha de ser més potent, rigorosa, sistemàtica i exigent, encara que flexible i adaptada a cada situació. El que no podem fer és seguir esperant.

--¿És partidari que la Religió s'imparteixi a l'escola pública dins de l'horari lectiu?

--Sóc partidari de complir la legislació vigent.

--¿Creu que els centres que escolaritzen els nens i nenes per separat han de rebre fons públics?

--És una qüestió que està damunt de la taula a l'hora de desplegar la llei orgànica d'educació (LOE). La possibilitat per part de l'Administració d'exigir la no discriminació per raons de sexe està oberta. Haurem de respectar el que es decideixi. Personalment, però això no té importància, estic a favor de la coeducació, encara que no estic tan segur que l'opció alternativa s'hagi de prohibir.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal