Una tesi de la UdG sosté que la formació pedagògica és deficient0

834 13/12/2006, 10:08   

El professor de la Universitat de Girona Xavier Besalú sosté en la seva tesi doctoral que la majoria de professors no estan preparats per complir les seves tasques pedagògiques, sobretot, a secundària.

Xavier Besalú aposta perquè els docents de secundària aprenguin l'ofici amb un curs durant un any

Besalú defensa aquesta afirmació basant-se en el poc bagatge pedagògic amb què accedeixen a les aules molts dels professors d'institut i considera del tot insuficient el curs per obtenir el certificat d'aptituds pedagògiques, imprescindible per fer de professor. En la tesi s'aposta per reforçar la formació pedagògica i que es destini «un any a aprendre l'ofici i millorar la gestió de grups, les relacions o l'acompanyament personal».

En les conclusions de la tesi doctoral es pot llegir que «la formació inicial del professorat a Catalunya i Espanya, tant el d'educació infantil i primària com el de secundària, no és ni bona, ni suficient ni adequada». Xavier Besalú considera més preocupant la situació de secundària, ja que els coneixements pedagògics d'aquests mestres es limiten molt sovint al que han après durant el curs d'aptituds pedagògiques (CAP). «Els llicenciats experimenten un xoc quan arriben a les aules», assevera Besalú.

La llei educativa vigent durant els anys noranta preveia modificacions importants en la formació del professorat que haurien millorat la capacitat dels docents per fer classes i gestionar un grup classe, «però a l'hora de la veritat la formació que reben actualment segueix sent gairebé igual de la que es rebia als anys setanta».

L'aposta d'aquest especialista en educació intercultural és que la formació dels llicenciats que volen fer de professors a secundària duri un any, «durant el qual puguin aprendre realment l'ofici». Besalú lloa, però, la tasca de la major part de professors, «perquè s'han d'espavilar i autoformar quan ja estan fent classes». Ell mateix troba un paral·lelisme entre la formació que reben els metges i la que podrien rebre els futurs professors dels instituts. «Els metges fan la formació als hospitals, per tant, els professors també haurien de fer bona part del procés als instituts, i que professors d'instituts vagin a les universitats». Pel que fa a primària i infantil, Besalú també creu necessari que els estudis passin a ser de quatre anys i s'igualin a la durada de la majoria de llicenciatures.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal