Carta de les Associacions de Professors de Ciències Naturals i Física i Química0

849 18/12/2006, 09:16       #Mobilitzacions, #LOE,

Honorable Conseller,

Ens dirigim a vostè per a demanar-li una entrevista personal per exposar-li la nostra preocupació sobre la proposta del Departament d'Educació pel que fa a l'organització de l'ensenyament de les ciències a l'ESO i per fer-li diferents propostes de millora.

ASPEPC·SPS també va signar aquesta carta com a mostra de recolzament a les peticions que s'hi formulen

A l'esborrany del 15 de novembre de 2006 es planteja que la Biologia, la Geologia, la Física i la Química s'imparteixin en una mateixa assignatura a 1r, 2n i 3r d'ESO. Aquest plantejament implica que el professorat de Física i Química hagi d'impartir els continguts de Biologia i Geologia i/o a l'inrevés.

Considerem que:

1- L’alumnat té dret a què les matèries els hi siguin impartides en les millors condicions possibles i això passa per què sigui el professorat especialista qui les imparteixi. Els coneixements i els recursos que té el professorat especialista per impartir la seva matèria són molt superiors als que té un professorat no especialista.

2- En tractar-se, a 3r d’ESO, d’alumnat de 14 anys i de temes tant importants per a la seva formació com a ciutadans com l’estudi de l’alimentació, la sexualitat, la salut, la matèria i els materials, l’energia, les radiacions, els residus, ... fa que sigui molt recomanable la figura de l’especialista.

3- Tots els centres ja disposen de professorat especialista en aquestes quatre matèries i l’Administració hauria de vetllar perquè aquesta diversitat es mantingui i s’aprofiti.

4- L’aprenentatge d’aquestes matèries en forma de dues matèries diferenciades, una Biologia i Geologia de 3r d’ESO, i una Física i Química de 3r d’ESO, facilitaria que l’alumnat pogués escollir les matèries optatives de 4rt d’ESO amb més coneixement de les particularitats de cadascuna d’elles.

Per tant, demanem que:

1- Al menys en el 3r d'ESO, el Departament d’Educació estableixi que aquestes matèries siguin impartides com a dues assignatures diferents, és a dir, que hi hagi una Biologia i Geologia de 3r d'ESO i una Física i Química de 3r d'ESO com permet la LOE, en el seu Article 24.4 i desenvolupa el “Real Decreto de Enseñanzas Mínimas correspondientes a la ESO”.

2- En els tres primers cursos de l’ESO hi hagi una mateixa proporció de continguts de Física/Química i de Biologia/Geologia.

3- S’incloguin alguns continguts de Geologia en la proposada Biologia i Geologia de 3r d'ESO, tal com ja estableix el darrer esborrany del “Real Decreto de Enseñanzas Mínimas correspondientes a la ESO”. Actualment no hi ha cap contingut de Geologia i això comporta que l’ensenyament d’aquesta ciència només quedi assegurat en els dos primers cursos de l’ESO.

4- S’explicitin els continguts de Física respectant el Decret de Mínims, esmentat anteriorment, i es contempli la necessitat d’un aprenentatge dels conceptes mínims de Física essencials per a la formació de tot ciutadà.

5- Es mantingui la tradicional tolerància seguida fins ara, amb resultats satisfactoris, respecte a la distribució dels continguts de Biologia/Geologia i de Física/Química en els dos primers cursos de l’ESO.

Totes les peticions anteriors no tenen caràcter excepcional sinó que signifiquen demanar el mateix tractament per aquestes matèries que el que es dóna a la resta de disciplines com, per exemple, el cas de les llengües, que tot i que tenen coincidències en els seus continguts, són impartides pels corresponents especialistes. Fer el contrari implica un desaprofitament dels recursos humans dels que ja disposen els centres.

En espera de la seva resposta, aprofitem aquesta oportunitat per desitjar-li el màxim encert en totes les seves decisions, que seran encerts per a tots nosaltres, els ciutadans de Catalunya.

Una molt cordial salutació

Barcelona, 5 de desembre de 2006

Teresa Maria Correig
Presidenta del SPCN
T: 696 16 57 75
tcorreig@xtec.cat

Tura Puigvert
Presidenta d'APFQ
T: 937988208
mpuigver@xtec.cat

Aureli Caamaño
Col·legi de Doctors i Llicenciats
T: 620 38 70 76
acaamano@xtec.cat

Josep Maria Fernández
Col·legi Oficial de Químics
93 317 92 49
jmfernandeznovell@ub.edu


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal