El batxillerat tindrà una nova matèria comuna de cultura científica0

698 21/12/2006, 09:28   

Els alumnes de batxillerat hauran de fer a partir del curs 2008/2009 una assignatura comuna per a tothom que, sota el títol ciències per al món contemporani, tindrà com a base la cultura científica dels últims decennis, segons l'esborrany de reial decret que ahir va presentar la ministra Mercedes Cabrera als 17 territoris autònoms. La proposta de reforma d'aquests estudis també preveu que l'assignatura de filosofia passi a dir-se filosofia i ciutadania i s'hi incloguin continguts de filosofia moral i política, ètica i antropologia, entre d'altres. El batxillerat nocturn podria passar a denominar-se batxillerat per a adults

La nova assignatura de ciències per al món contemporani permetrà conèixer els «fonaments de qüestions científiques rellevants en el món d'avui» i se sumarà a les matèries comunes per a tots els alumnes: educació física, història de la filosofia, història d'Espanya, llengua i literatura catalanes.

NOVA VIA

Segons la proposta del ministeri, el batxillerat passarà de les quatre modalitats actuals a solament tres: humanitats i ciències socials, ciències i tecnologia, i arts. En aquesta última modalitat es mantindrà l'opció d'imatge, arts plàstiques i disseny, i es crearà una nova via centrada en la música, la dansa i les arts escèniques. Segons el ministeri, l'«objectiu és oferir una via adaptada als alumnes que desitgin obrir-se expectatives d'estudis professionals en un camp tradicionalment absent dels instituts en comparació amb la resta de països europeus».

En el disseny s'inclouran aspectes relacionats amb les arts escèniques, amb la història, l'anàlisi i l'estètica musical, així com l'estudi del món audiovisual i els fonaments científics del moviment i la dansa. Aquest batxillerat es podrà impartir als instituts i als conservatoris. Amb aquesta via es busca també facilitar la «compatibilitat» dels estudis de batxillerat amb els ensenyaments professionals de música mitjançant la convalidació de matèries.

A partir de la proposta presentada ahir, el ministeri començarà a elaborar d'acord les comunitats autònomes l'esborrany de reial decret d'ensenyaments mínims per al batxillerat.

RELIGIÓ

Respecte al sempre espinós tema de la religió, la proposta inclou que els instituts estiguin obligats a oferir la matèria confessional de religió, que serà voluntària per als estudiants de batxillerat. El ministeri no preveu «en principi» que hi hagi una assignatura alternativa, com passarà a primària.

Reunió de Cabrera amb ERC i ICV

El Ministeri d'Educació es «replantejarà» el contingut del reial decret que estableix una tercera hora de castellà si així es dedueix de l'informe jurídic de la Generalitat que s'ha de conèixer els pròxims dies, segons declaracions a l'agència Efe de la diputada d'IU-ICV Carme García realitzades a la sortida de la reunió amb la ministra d'Educació, Mercedes Cabrera. Fonts d'ERC, en canvi, van desmentir categòricament ahir al vespre després de la reunió entre els diputats republicans Joan Tardà i Laia Cañigueral que el ministeri tingui cap intenció de modificar el contingut de la reforma i que la seva impressió havia estat justament la contrària. Per Cañigueral, la ministra es va comprometre a «tenir en compte» la realitat de Catalunya en les futures reformes educatives. Cañigueral i Tardà van traslladar a la titular del ministeri el malestar d'Esquerra per la manera com s'ha aprovat el decret tant «en el fons com en la forma». A fonts del ministeri no els constaven cap de les reunions.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal