El nou barem de puntuació0

648 10/01/2007, 09:40       #LOE,

Obtenir unes bones qualificacions a l'ESO (12-16 anys) equivaldrà a partir d'aquest any a tenir prioritat a l'hora d'escollir el centre públic o concertat pròxim al domicili on es vulgui cursar el Batxillerat (16-18).

L'esborrany de decret de la Generalitat que fixa el procediment d'admissió d'alumnes per al curs 2007-2008 introdueix per primera vegada la variable de l'expedient acadèmic entre els criteris que es tindran en compte per adjudicar les places vacants de primer curs de Batxillerat. El projecte assenyala que quan dos alumnes competeixin per ocupar un lloc en un col.legi o institut, si tots dos viuen a la zona i cap d'ells té germans que hi estudiïn, la plaça serà per al que tingui la nota mitjana més alta (calculada amb dos decimals) "dels cursos d'ESO avaluats definitivament" al presentar la sol.licitud. Com que la major part dels estudiants quan realitzen la preinscripció a primer de Batxillerat, al mes d'abril o maig, encara no han finalitzat el quart i últim curs d'ESO, les qualificacions que es tindran en compten seran les de primer a tercer d'ESO.

Hi ha unes quantes excepcions a aquesta regla, en la pràctica infreqüents: una baixa renda de la unitat familiar de l'alumne que la faci creditora d'ajudes a la inserció social i la discapacitat de l'estudiant o dels seus pares o germans. Tots dos supòsits franquegen l'accés a les vacants d'una zona davant de les bones notes.

DECISIU A FP

En el cas dels estudiants que després de l'ESO no volen accedir al Batxillerat sinó que prefereixen cursar estudis de Formació Professional (FP), l'esborrany indica que el criteri exclusiu per aconseguir plaça en un centre serà a partir d'ara "l'expedient acadèmic". La prima que beneficiarà els bons estudiants que deixen l'escolarització obligatòria deriva d'una disposició de la llei orgànica d'educació (LOE) que va ser aprovada pel Govern central al maig. Uns 45.000 adolescents estan matriculats aquest curs a Catalunya a primer de Batxillerat i 25.000 més en el primer any de FP.

Encara que inicialment obrir l'aixeta de la selecció de centre tindrà unes conseqüències limitades al sector, a llarg termini la iniciativa pot acabar concentrant els millors estudiants d'una demarcació en determinats instituts o col.legis concertats en detriment dels que tenen més mala reputació. Aquest és almenys un risc que aprecien diferents directors de centre consultats. En el capítol dels avantatges, els directors es refereixen al fet que es pugui convertir en un estímul per als alumnes d'ESO que volen seguir estudiant i que encoratgi els centres a comprometre's amb estratègies de millora.

MODIFICACIONS MENORS

Els criteris de prioritat en l'admissió d'alumnes recollits en el projecte de decret, que afecten des de P-3 (pàrvuls de 3 anys) fins al Batxillerat, han experimentat dues modificacions més que tindran menys incidència. Per un costat, tenir el pare o la mare treballant al centre atorga la màxima puntuació per accedir-hi, 40 punts, els mateixos que comptar amb germans escolaritzats. Per un altre, la condició legal de família nombrosa no concedirà d'ara endavant un tracte singular. En realitat, aquesta negativa tindrà escassa repercussió perquè la immensa majoria de les unitats familiars de tres o més membres podran escolaritzar preferentment els seus fills al mateix centre acollint-se al mateix privilegi que es reserva als que ja tenen un sol germà matriculat a l'escola.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal