Només la meitat dels catalans tenen estudis superiors als obligatoris0
380 15/01/2007, 08:52 El-Punt.-DANI-VILÀ.-Girona
Un de cada dos ciutadans de Catalunya té estudis universitaris, el batxillerat o cicles formatius de grau superior. Així ho recull l'últim informe de l'Institut d'Avaluació sobre els indicadors del sistema educatiu estatal. En l'estudi d'aquest organisme, que depèn del Ministeri d'Educació, també s'assenyala la progressió formativa en els últims quinze anys. En el 1991, encara no un terç dels catalans de 20 a 64 anys tenien estudis superiors, mentre que el 1998 l'índex superava el 41% i el 2005 el percentatge era del 52%. Un índex que situa Catalunya lluny de comunitats com Madrid i el País Basc, que superen el 60%.
Un 81% dels alumnes catalans de 15 anys estan fent tercer d'ESO, quan la mitjana estatal no arriba ni al 60%
L'informe de l'ens del ministeri posa de manifest que només un 29% dels catalans té estudis universitaris o de formació professional de grau superior. Això vol dir que gairebé hi ha tantes persones amb estudis superiors com alumnes que no acaben l'etapa obligatòria, ja que Catalunya registre dades de fracàs escolar al voltant d'un 28%. El mateix treball de recerca de l'Institut d'Avaluació assenyala que un de cada quatre catalans de la població de 20 a 64 anys té aprovats els estudis de l'etapa de l'educació postobligatòria.
Des del 1991, la formació dels ciutadans de Catalunya ha experimentat un creixement molt important. Fa quinze anys només un 29,5% tenia estudis superiors als obligatoris, un índex 22 punts per sota que en l'actualitat. Malgrat això, els índexs catalans estan molt lluny de les mitjanes europees o dels registres d'altres comunitats autònomes.
LLUNY DEL PAÍS BASC
El rànquing estatal l'encapçala el País Basc, on un 62,2% de la població té estudis superiors. Cal tenir en compte la importància que té la formació professional en aquesta comunitat, així com la d'estudis universitaris. De fet, un 40% de la població té algun títol de cicle formatiu superior, una diplomatura o bé una llicenciatura. A molt poca distància, hi ha Madrid, però Catalunya també està per sota dels registres de formació que tenen altres zones, com Aragó, Navarra, Cantàbria i la Rioja.
POC REPETIDORS
Un dels elements que analitza l'Institut d'Avaluació és si els alumnes fan el curs que els pertoca per l'edat. En aquest àmbit, Catalunya és la zona de l'Estat on més es compleix aquest fet. Així, un 81% dels alumnes catalans de 15 anys estan fent tercer d'ESO, quan la mitjana estatal no arriba ni al 60%. Una de les dades positives de l'informe, és que en els últims cursos s'ha incrementat un parell de punts el percentatge d'alumnes de 15 anys que estudien el curs que els pertoca.
La traducció de les conseqüències d'aquests percentatges suposa que Catalunya és la comunitat autònoma on menys es repeteix de tot l'Estat. En l'educació primària, només repeteixen entre 1 i 1'7 dels alumnes. Cal subratllar les diferències amb la mitjana estatal en l'ESO. Mentre que a Catalunya només repeteixen un 5% dels alumnes de segon, a l'Estat la mitjana és del 17%. La diferències es mantenen a tercer, en què a Catalunya repeteixen un 3,7% d'estudiants i a l'Estat, un 16,4%. A quart, l'índex de repetidors supera el 10% i s'acosta més a la mitjana estatal, que se situa en un 12,3%.
facebook
twitter
enllaçar
comentar
Comentaris
Sense comentaris.Afegir comentari
Atenció al professorat
Dirigiu les vostres consultes i/o les peticions de visita de centre al Centre d'Atenció al Professorat.
Agenda
Diuen, diuen, diuen...
- guillem-89
On es suposa que hem d'enviar aquesta reclamació? i per ... - ramon-572
Bon dia, Santiago, Feu servir el Centre d'Atenció al Pro... - ramon-572
En el moment de la matrícula ja s'explica que has d'... - santiago-a2b
Cal que la SdA vagi signada digitalment? El nom de l'arxi... - gabriel-22
I si falla el correu electrònic? Aquest sistema de missatger...