Disconforme amb les seves notes va al Tribunal Superior de Justícia0

877 20/01/2007, 22:07   

Una alumna de primer de Batxillerat disconforme amb el suspens de quatre assignatures i convençuda que va ser injustament avaluada pels seus professors va portar la seva protesta fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que quatre anys després ha rebutjat la seva reclamació.

Els magistrats confirmen els quatre suspensos de l'alumna d'un institut de Mataró

L'alumna, Elma P. M., va suspendre el 2003 les assignatures de filosofia, física, matemàtiques i química a l'institut Miquel Biada de Mataró, on feia primer de batxillerat per tercer any consecutiu, després d'haver-ho intentat primer en una escola privada.

Disconforme amb la qualificació obtinguda en aquestes quatre matèries, cosa que li impedia passar a segon de batxillerat, l'alumna va presentar una reclamació davant la direcció de l'institut i la Conselleria d'Educació en què sol·licitava la revisió de les proves per les quals havia estat suspesa.

Tracte injust

En la seva reclamació, l'estudiant al·legava que els seus professors la van tractar injustament, utilitzant en la seva avaluació criteris més restrictius que els aplicats als seus companys, i demanava que es tingués en compte no només el resultat dels seus exàmens, sinó també els treballs que va presentar durant el curs i la seva participació a la classe.

A proposta de l'inspector, el Departament d'Educació va crear una comissió que revisés l'avaluació de l'alumna i que, el setembre de l'any 2003, va concloure que les qualificacions atorgades eren correctes.

Un mes després, el Director General d'Ordenació i Innovació Educativa va desestimar la reclamació presentada per l'alumna, al no apreciar indicis que el centre docent incomplís les normes vigents sobre l'avaluació d'alumnes de batxillerat.

Nou zeros

De fet, de les set proves de filosofia que va fer, Elma només en va aprovar una, amb un cinc pelat, igual que en els deu exàmens de física; la nota més alta que va obtenir en els 14 de matemàtiques va ser un 2,5, i, dels vuit de química, només en va superar un amb un 5,6. Durant el curs, va tenir nou zeros en aquestes matèries.

No obstant, l'estudiant va recórrer la decisió del Departament d'Educació davant el Tribunal Superior de Justícia, que, quatre anys després, ha resolt que no hi va haver cap irregularitat en la qualificació dels exàmens.

La demandant va aportar al tribunal un treball de filosofia i un altre de matemàtiques que van ser ben valorats pel professor corresponent, però el TSJC considera que aquells exercicis "no poden suplir els resultats obtinguts en els controls realitzats" i recorda que en els exàmens "notòriament, l'alumna ha obtingut una mitjana de notes que es pot qualificar de baixa".

"Tot el que és arbitrari no és censurable"

Respecte al tracte parcial dels professors denunciat per l'estudiant, el tribunal sosté que la llibertat d'ensenyament implica certa discrecionalitat del professor o la junta avaluadora i conclou: "Tot el que sigui arbitrari o manifestament injust no és censurable, malgrat que sobre això es pugui discrepar".

El TSJC considera que la parcialitat i la desigualtat denunciades per l'alumna "no deixen de ser apreciacions subjectives i que estan mancades de suport acreditatiu".


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal