Educació accepta la tercera hora de castellà imposada pel ministeri0

485 31/01/2007, 09:18   

El Departament d'Educació acceptarà la tercera hora de castellà imposada pel govern espanyol a les escoles de primària. Ho farà a través del decret que regula els continguts de l'educació primària a Catalunya i que, a la pràctica, s'adapta al text del reial decret d'ensenyament de mínims aprovat pel Ministeri d'Educació. A partir del setembre, doncs, els mestres podran fer classes de matemàtiques o de ciències naturals en llengua castellana, una situació que no es donava des que als anys vuitanta va implantar-se el model d'immersió lingüística. El centres que ho vulguin podran fer una hora més de llengua castellana.

Els centres escolars catalans hauran d'incorporar la tercera hora de castellà a partir del setembre. Tindran l'autonomia per decidir quantes hores dedicaran a cada curs i com ho faran mentre al final de l'etapa de primària –que va dels 6 als 12 anys– s'hagin impartit les 120 hores que marca el decret, l'esborrany del qual va donar a conèixer ahir el Departament d'Educació. La conselleria donarà tres opcions per complir aquesta hora de més. D'una banda, s'hi podrà dedicar l'assignatura d'estructures lingüístiques, una matèria pensada en un principi perquè els alumnes aprenguin a llegir i escriure. Una altra opció passa per fer qualsevol assignatura troncal en llengua castellana. Com que les hores es poden repartir al gust cada centre és possible que durant el primer cicle (7 i 8 anys) no s'incrementi el nombre d'hores de castellà i que, en canvi, durant el tercer cicle totes les hores de matemàtiques s'arribin a fer en aquesta llengua. L'última opció és utilitzar temps de lliure disposició per impartir una hora més de llengua castellana.

Pel secretari de polítiques educatives del Departament d'Educació, Francesc Colomé, aquest horari flexible permetrà «conservar» el model d'immersió lingüística implantat en la dècada dels vuitanta, de tal manera que la filosofia de l'escola catalana «no es veurà amenaçada».

NOU MODEL PEDAGÒGIC

El govern no canviarà en cap cas l'essència del nou decret de primària. Això vol dir que si prosperés un recurs d'inconstitucionalitat en contra el decret de mínims del govern espanyol, els responsables d'Educació mantindrien el projecte. Al seu entendre, aquest és un model pedagògic que es basa en el trilingüisme, ja que a partir del pròxim curs l'assignatura d'anglès s'incorporarà a la graella de primer i segon de primària. Amb el nou decret, doncs, les escoles treballaran entre un 72 i un 75% del seu temps en llengua catalana i, la resta, en castellà o anglès.

RECULADA DE VINT ANYS

La diputada de CiU al Parlament català, Irene Rigau, manifestava ahir que la decisió d'Educació «és una reculada de més de vint anys» i considera que el Ministeri d'Educació «aconsegueix, gràcies al conseller Maragall, que l'escola catalana sigui bilingüe». Per Rigau no hi ha dubte que la incorporació d'una hora de més a primària «afectarà el model d'immersió lingüística» ja que «es trenca el reconeixement» a la llengua vehicular. La diputada assegura que Educació «no fa cas» dels dictàmens del seu propi gabinet. També creu que donar llibertat als centres perquè decideixen quan i com apliquen l'hora «no soluciona res», perquè creu que «el problema és el mateix» si les escoles concentren les hores de castella al final de l'etapa.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal