El tripartit manté els concerts educatius0

1606 12/02/2007, 09:08       #LOE, #LOCE,

L'arribada al Departament d'Educació de partits d'esquerra –ERC i PSC– no ha implicat a simple vista un gir en la política de concessió de concerts educatius a les escoles privades ni tampoc la retirada de les ajudes a centres d'elit i de l'Opus Dei, que tantes crítiques van rebre de l'oposició progressista quan governava Convergència i Unió (CiU). Des del 2004 la concertació de noves unitats s'han mantingut bastant estables. Les reformes educatives del PP i el PSOE, a més, han obert la porta a la concertació de moltes unitats d'educació infantil. Aquest curs n'han estat 898, mentre que el 2003/2004, quan governava CiU, en van ser només 32. El tripartit tampoc ha retirat concerts educatius. És més, els va renovar tots fins al 2010 ara fa quasi un any.

El Departament d'Educació ha concedit aquest curs 2006/2007 les ajudes de concert a un total de 898 unitats més d'educació infantil (de 3 a 6 anys), un 2.800% més que el curs 2003/2004, quan les unitats concertades van ser només 32. La llei de qualitat (LOCE) aprovada pel govern del PP ha estat la clau de volta que ha permès aquest canvi radical. Moltes escoles religioses que abans començaven l'escolarització als 6 anys, ara ho fan als 3 anys. Per Enric Puig, secretari de la fundació Escola Cristiana, els «concerts han beneficiat moltes famílies i han estat positius perquè permeten començar l'escolarització als 3 anys i no haver de canviar de centre».

L'augment més espectacular de concerts s'ha produït a les comarques de Barcelona i a Barcelona ciutat. En aquest últim servei territorial, el primer govern tripartit va concertar 272 unitats més d'educació infantil el curs 2004/2005. Un any abans, en època de CiU, se n'havien concertat cinc. Malgrat l'augment dels concerts, el president de la Federació d'Associacions de les Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), Toni Arasanz, es mostra crític perquè algunes escoles concertades que rebien una subvenció, se'ls ha denegat ara el concert econòmic. El cas més paradigmàtic és el de l'escola Montclar, a la localitat de Jorba, a la comarca de l'Anoia. El cas és als tribunals de justícia.

TENDÈNCIA A LA BAIXA

En els cicles d'educació primària i ESO sí que hi ha una tendència a la baixa en la concertació de més unitats. De les 101 concertades el curs 2003/2004, s'ha passat a les 67 d'aquest curs. A ESO, mentre que el primer any del tripartit en van concertar 39 més, aquest curs n'han estat 27. Durant l'últim curs que va governar CiU, el nombre de noves unitats concertades a ESO va ser de 52. Per Irene Rigau, diputada de CiU, s'«ha de veure perquè mentre que la demanda de les famílies a les escoles concertades puja, el nombre d'unitats concertades per la Generalitat té una certa tendència a la baixa».

CRÍTIQUES DE CIU

Els partits d'esquerra que tant van abominar els concerts educatius a les escoles s'han trobat ara aplicant una política de concerts a causa del context legislatiu de la LOCE i la LOE. Després de tres anys de governs d'esquerra, en què el departament ha estat a les mans d'ERC, primer, i ara a les del PSC, els polèmics concerts econòmics a les escoles d'elit i de l'Opus Dei no han desaparegut. És més, ara farà un any que el Departament d'Educació, en aquell moment encapçalat per Marta Cid, d'ERC, va renovar tots els concerts educatius de l'època de CiU per un període de quatre anys, fins al 2010.

La diputada de la federació nacionalista, Irene Rigau, denuncia la «contradicció de les proclames dels partits quan estaven a l'oposició i ara que tenen responsabilitats de govern». «Deien una cosa i ara en fan una altra, les xifres són clares», assenyala Rigau. «Les dades –afegeix la diputada– no mostren cap diferència entre la política de CiU i la que ara fa el govern tripartit.»

RETIRAT UN CONCERT

Segons dades recollides d'una resposta parlamentària de CiU i facilitades pel Departament d'Educació, l'ultim concert educatiu d'educació primària que es va retirar perquè no tenia el nombre mínim d'alumnes matriculats va ser el curs 2004/2005. A ESO hi ha hagut més moviment, però tampoc no gaire. Aquest any s'ha retirat un concert, mentre que els cursos 2004/2005 i 2005/2006 se'n van retirar tres en cada cas.

BATXILLERAT

En els cicles formatius de grau superior i mitjà i batxillerat, aquest curs no se n'ha retirat cap. Només el curs passat hi ha una xifra que destaqui una mica. Nou concerts retirats a batxillerat per no haver assolit el mínim de matrícula. Durant l'etapa de CiU, es van retirar també alguns concerts educatius. Per exemple, el curs 2003/2004, el govern de Jordi Pujol en va suspendre quatre a secundària.

Escoles gratuïtes

El Departament d'Educació ha seleccionat les set escoles concertades que són les primeres a rebre ajudes a canvi de no cobrar quotes i garantir la gratuïtat de l'ensenyament a totes les famílies. Un dels centres és l'escola Vedruna de Barcelona, que rebrà aquest curs 173.357 euros per a despeses de funcionament i activitats complementàries dels alumnes. La mateixa quantitat anirà a l'escola Casals-Gràcia de Manlleu, una població de la comarca d'Osona que tindrà dues escoles més que formaran part d'aquesta prova pilot. Es tracta del Carme-Vedruna de Manlleu, que rebrà 409.710 euros, i La Salle, que rebrà 110.362 euros. La resta de centres, tots amb un alt percentatge d'alumnes immigrats, són Lestonnac de Badalona, que rebrà 346.715 euros, l'escola Sagrada Família de Girona, amb 136.570 euros, i Sant Pau de Reus, que rebrà la mateixa quantitat. Aquests diners han de servir perquè aquestes escoles siguin les primeres concertades que siguin totalment gratuïtes i no cobrin quotes. El Pacte Nacional per a l'Educació preveu que aquesta fórmula, que aquest any costa 1,5 milions d'euros, es generalitzi a tots els centres concertats de Catalunya en sis anys. Per al curs que ve, s'espera que la mesura arribi a un total de 30 centres de tot Catalunya.

El cost del mòdul, pendent

Quan falten menys de dos mesos perquè es compleixi un any de la firma del Pacte Nacional per a l'Educació, la comissió que havia d'estudiar el cost del mòdul de concert per a les escoles concertades encara no s'ha creat. La revisió del finançament dels centres concertats va ser una de les condicions que van posar les patronals del sector per a la firma de l'acord amb el govern català, el passat 30 de març.

Un portaveu del Departament d'Educació ha assegurat que la comissió es crearà el pròxim dia 22 de febrer, durant la reunió prevista del seguiment del pacte. Fonts de l'escola concertada també han indicat que durant la reunió demanaran la creació d'una vegada d'aquesta comissió d'estudi.

La memòria econòmica del Pacte Nacional contemplava per a l'any 2006 una partida de 45.000 euros per a la realització de l'estudi econòmic que ha de determinar els costos reals que tenen els centres privats concertats. La patronal d'aquestes escoles espera que dels resultats del treball es conclogui que les escoles concertades no reben prou diners pels concerts i que s'augmentin els recursos per cada mòdul. L'insuficient finançament del mòdul és una de les raons de les escoles concertades per no escolaritzar alumnes immigrats.


facebook twitter enllaçar comentar


Tornar a la pàgina d'inici

Comentaris

Sense comentaris.

Afegir comentari

S'ha d'estar connectat per publicar un comentari.

Espai Personal Wiki Suport Twitter Facebook Youtube
Qui som què fem

Contacta'ns

Pots contactar amb nosaltres a la seu central o a qualsevol de les nostres seus territorials

Utilitzeu el Servei d'Atenció al Professorat per a consultes.

Política de privacitat i avís legal